Joseph Stiglitz crede ca moneda euro este cauza problemelor din Europa
Data publicarii: 14-09-2016 | EconomieProst conceput si sub influenta "ideologiei neoliberale", moneda unica este cauza multor probleme cu care se confrunta zona euro precum stagnarea economiei, somajul ridicat sau avansul extremei drepte, apreciaza laureatul premiului Nobel pentru economie, Joseph Stiglitz, intr-un interviu acordat AFP.
"Când regulile sunt proaste trebuie schimbate, în caz contrar are loc o catastrofă", afirmă Joseph Stiglitz, autorul unei lucrări intitulate "Euro: cum moneda unică amenință viitorul Europei", care a apărut miercuri în Franța.
Fostul economist șef al Băncii Mondiale critică politica economică europeană. "Cu modele economice eronate, aveți un diagnostic greșit și rețete greșite", afirmă Stiglitz. Acesta critică în special regula privind un deficit bugetar de maxim 3% din PIB, care în opinia sa nu se bazează pe nicio teorie economică. "Dumnezeu este cel care a transmis cele 10 porunci însă regulile monedei euro au fost concepute de ființe umane" și în consecință trebuie revizuite.
Pentru Stiglitz, există erori încă la originea monedei euro. Europenii "au pus căruța înaintea boilor" prin lansarea monedei unice fără a avea instituțiile necesare care să gestioneze moneda unică. Mai grav, "moneda unică privează statele de două din cele mai importante instrumente de ajustare: rata de schimb și rata dobânzii. Țările au mâinile și picioarele legate și nu dispun de marjă de manevră decât cu privire la politica bugetară. La fel pentru BCE care trebuie să se concentreze numai pe inflație", susține Stiglitz.
Laureatul premiului Nobel pentru economie oferă mai multe soluții pentru a scoate Europa din impas. Preferata sa ar fi o zonă euro dotată cu instituții care să permită buna sa funcționare, precum o Bancă Centrală Europeană "care nu se limitează la combaterea inflației ci se concentrează și pe lupta contra șomajului și pe creșterea economică". Pentru țările care nu acceptă mai multă Europă, Stiglitz le propune mai multe variante acelor țări care vor mai puțină Europa. Cea mai facilă soluție ar fi o ieșire a Germaniei din zona euro, care ar face celelalte țări mai competitive grație devalorizării monedei unice. În caz contrar, Stiglitz recomandă un divorț amiabil și crearea a "două chiar trei zone monetare" în așteptarea înființării instituțiilor necesare.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri