Joseph Stiglitz crede ca moneda euro este cauza problemelor din Europa
Data publicarii: 14-09-2016 | EconomieProst conceput si sub influenta "ideologiei neoliberale", moneda unica este cauza multor probleme cu care se confrunta zona euro precum stagnarea economiei, somajul ridicat sau avansul extremei drepte, apreciaza laureatul premiului Nobel pentru economie, Joseph Stiglitz, intr-un interviu acordat AFP.
"Când regulile sunt proaste trebuie schimbate, în caz contrar are loc o catastrofă", afirmă Joseph Stiglitz, autorul unei lucrări intitulate "Euro: cum moneda unică amenință viitorul Europei", care a apărut miercuri în Franța.
Fostul economist șef al Băncii Mondiale critică politica economică europeană. "Cu modele economice eronate, aveți un diagnostic greșit și rețete greșite", afirmă Stiglitz. Acesta critică în special regula privind un deficit bugetar de maxim 3% din PIB, care în opinia sa nu se bazează pe nicio teorie economică. "Dumnezeu este cel care a transmis cele 10 porunci însă regulile monedei euro au fost concepute de ființe umane" și în consecință trebuie revizuite.
Pentru Stiglitz, există erori încă la originea monedei euro. Europenii "au pus căruța înaintea boilor" prin lansarea monedei unice fără a avea instituțiile necesare care să gestioneze moneda unică. Mai grav, "moneda unică privează statele de două din cele mai importante instrumente de ajustare: rata de schimb și rata dobânzii. Țările au mâinile și picioarele legate și nu dispun de marjă de manevră decât cu privire la politica bugetară. La fel pentru BCE care trebuie să se concentreze numai pe inflație", susține Stiglitz.
Laureatul premiului Nobel pentru economie oferă mai multe soluții pentru a scoate Europa din impas. Preferata sa ar fi o zonă euro dotată cu instituții care să permită buna sa funcționare, precum o Bancă Centrală Europeană "care nu se limitează la combaterea inflației ci se concentrează și pe lupta contra șomajului și pe creșterea economică". Pentru țările care nu acceptă mai multă Europă, Stiglitz le propune mai multe variante acelor țări care vor mai puțină Europa. Cea mai facilă soluție ar fi o ieșire a Germaniei din zona euro, care ar face celelalte țări mai competitive grație devalorizării monedei unice. În caz contrar, Stiglitz recomandă un divorț amiabil și crearea a "două chiar trei zone monetare" în așteptarea înființării instituțiilor necesare.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business