Bulgaria vrea sa treaca la euro mai devreme decat data tinta
Data publicarii: 12-09-2016 | EconomieBulgaria trebuie sa accelereze pasii pentru a adopta moneda euro si sa elimine vizele, pentru a avea o influenta mai mare asupra politicilor europene, a declarat luni un inalt oficial guvernamental, transmite Bloomberg.
În prezent Bulgaria, cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, are o influență politică redusă și există îngrijorarea că pregătirile pentru ieșirea Marii Britanii din UE ar putea să reducă și mai mult influența țărilor membre de la periferie, a declarat vice-premierul bulgar, Tomislav Donchev.
"Cât de multă Europă vrem? Pentru o țară care geografic este la periferia Europei și este expusă la toate crizele, această întrebare este una importantă. Dacă rezultatul este o construcție politică în care țările din centrul UE au un statut diferit de cel al țărilor de la periferie, prognoza mea este că aceasta va genera riscuri pentru țările din centru", a apreciat Tomislav Donchev.
Potrivit lui Donchev, Bulgaria este serioasă cu privire la aderarea la ERM-2, anticamera euro. Datoria sa publică este la 27% din PIB, sub limita de 60% din PIB prevăzută în Tratatul de la Maastricht, deficitul bugetar este prognozat la 1,9% din PIB, mai puțin decât limita de 3% din PIB prevăzută în tratatele comunitare.
"Bulgaria nu va fi o povară și sper că UE va avea maturitatea politică să permită Bulgariei să adere la zona euro", a spus Donchev, în condițiile în care guvernul de la Sofia nu a fixat încă un termen limită pentru depunerea cererii în vederea aderării la ERM-2.
Cu toate acestea, economistul șef al ING Groep NV pentru Balcani, Ciprian Dascalu crede că aspirațiile Bulgariei vizând adoptarea euro ar putea să nu primească aprobarea UE în perioada imediat următoare. "Avem îndoieli că guvernul de la Sofia va primi un semnal pozitiv din partea autorităților europene, care sunt depășite de o succesiune nesfârșită de crize, pentru a putea continua cu aceste planuri", a spus Ciprian Dascalu.
Bulgaria, țară care se învecinează cu Turcia, este din ce în ce mai sceptică cu privire la capacitatea sa de a influența dezbaterile cu privire la fluxul de emigranți din Orientul Mijlociu. Potrivit lui Tomislav Donchev, Bulgaria îndeplinește toate cerințele pentru a fi inclusă în zona Schengen dar "nu a fost admisă din motive politice iar, ca o ironie, acum păzește una din frontierele externe ale UE cu cea mai mare presiune din parte emigranților. Vocea și influența țărilor UE este, teoretic, egală dar acest lucru nu este valabil și în realitate".
În ceea ce privește rezultatul referendumul privind ieșirea Marii Britanii din UE, Tomislav Donchev a apreciat că acesta nu va afecta în mod semnificativ creșterea economică a Bulgariei deoarece doar 3% din exporturile țării vecine merg spre Marea Britanie. Mai mult, vicepremierul bulgar a declarat că în acest an se așteaptă la o creștere economic de 3%, peste estimările anterioare ale guvernului de 2,1%. Tomislav Donchev a mai spus că în discuțiile viitoare privind Brexit, Bulgaria se va alătura Poloniei și Cehiei și va insita ca Marea Britanie să respecte prevederile privind libera mișcare a muncitorilor în schimbul accesului la piața unică. Acest punct de vedere este unul împărtășit de majorarea fostelor state comuniste care au aderat la UE după 2004 și ai căror muncitori călătoresc spre țările mai bogate din Vest în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri