Vara secetoasa a afectat recolta de porumb a UE
Data publicarii: 08-09-2016 | EconomieVremea secetoasa din ultimele doua luni a afectat culturile de porumb din Uniunea Europeana, astfel ca recolta din acest an ar urma sa fie aproape la fel de proasta ca si cea de anul trecut, transmite Reuters.
Firma de consultanță Strategie Grains intenționează să-și revizuiască estimările privind recolta de porumb în următorul său raport lunar, ce va fi publicat săptămâna viitoare, din cauza recoltelor slabe din principalele țări producătoare din UE precum Franța, România, Bulgaria și Polonia, a declarat analistul Benoit Fayaud. Potrivit acestuia, recoltele bune din alte state membre precum Ungaria, Italia, Austria și Slovacia nu vor face decât să atenueze declinul general.
În 2015, blocul comunitar a recoltat o cantitate de 57,4 milioane tone de porumb, în scădere față de recolta record de 75,7 milioane tone în 2014. În ultimul său raport, firma Strategie Grains și-a revizuit estimările privind recolta din acest an până la 60,6 milioane tone, de la 61,7 milioane tone anterior. De asemenea, săptămâna trecută Comisia Europeană și-a revizuit și ea estimările privind producția de porumb din acest an până la 62,5 milioane tone de la 65,5 milioane tone.
"În Franța culturile nu sunt foarte bune, în special în zona de vest a țării, din cauza vremii secetoase din ultimele două luni precum și din cauza condițiilor dificile din perioada de însămânțare", a declarat Benoit Fayaud.
Traderii estimează că în acest an recolta de porumb a Franței, principalul producător de porumb al UE, va fi de aproximativ 12,5 milioane tone, cea mai mică recoltă înregistrată după cea din 2003, iar unii avertizează că o prelungire a vremii secetoase și în săptămânile următoare ar putea face ca rezultatul final să fie chiar mai mic. "Este posibil să scadă sub 12 milioane de tone dacă seceta continuă", a declarat un trader.
Potrivit datelor oficiale, în 2015 Franța a recoltat 13,5 milioane tone de porumb.
În România, recoltatul porumbului este în derulare iar rezultatele variază de la o regiune la alta, a declarat Nicolae Sitaru expert la Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR). "Așa cum arată campania în prezent vom avea o producție similară cu cea de anul trecut însă nu trebuie să uităm că anul trecut a fost unul destul de prost pentru porumb", a spus Sitaru. În 2015 recolta de porumb a României a scăzut cu 26% în ritm anul până la 8,9 milioane de tone în condițiile unei producții slabe de 3,5 tone la hectar.
În schimb, în Ungaria, potrivit celor mai recente estimări, recolta de porumb ar urma să crească în acest an până la 7,99 milioane tone, de la 6,6 milioane tone în 2015.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri