''Baietii destepti'', la ora spovedaniei
Data publicarii: 06-12-2006
Inainte de arest
Interviul cu bulgarul Stantchev s-a incheiat cu o ora inainte ca acesta sa intre la o noua runda de audieri in ancheta "gulerelor albe", de unde nu a mai iesit liber. A doua zi, judecatorii de la Curtea de Apel au emis pe numele acestuia un mandat de arestare preventiva pentru 20 de zile. Cu Michal Susak am stat de vorba prin telefon. Fostul reprezentant al Credit Suisse First Boston (CSFB) este la Londra si sustine ca nu l-a anuntat nimeni, oficial, ca este pus sub urmarire penala.
Ambii acuza competitia ca ar fi in spatele izbucnirii acestui scandal, si spun ca nu au facut decat sa-si ajute clientii in obtinerea licita a unor contracte. Legalitate care e pusa la zid de procurori.
Imaginea marilor case de consultanta e puternic zdruncinata, iar multe voci sustin ca cel putin CSFB va avea "interdictie" in Romania. Totalul comisioanelor incasate se ridica la 40 de milioane de euro. Trei sferturi din bani au mers la consortiile conduse de CSFB, pentru asistenta oferita la privatizarile Petrom, Distrigaz Sud si Distrigaz Nord.
Comisioane din bani europeni
De asemenea, 4,25 milioane de euro au fost platiti, in contul partii fixe a comisionului, din fonduri PHARE (Distrigaz Sud si Nord, Electrica Banat si Dobrogea, dar si la Electrica Moldova si Oltenia). Banii europeni au fost acordati potrivit procedurilor europene, prin intermediul Oficiului de Plati si Contractare PHARE, din Ministerul Finantelor Publice, si cu atenta monitorizare a Comisiei Europene.
Ceea ce ridica o intrebare normala: procesul de selectie a fost trucat chiar sub ochii Comisiei Europene, cea care a si aprobat rezultatele evaluarii ofertelor (caz in care lucrurile sunt si mai grave), sau "spionajul economic" e o intoxicare?
In schimbul celor 40 de milioane de euro primite, consultantii au ajutat la obtinerea a circa 2,5 miliarde de euro din privatizarea Petrom, a companiilor de distributie a gazelor naturale si a patru foste filiale Electrica. Asadar, un comision mediu de 1,6a din valoarea tranzactiilor.
(Un articol de Madalina Patra, Marius Pandele, Dragos Nedelcu, revista "Capital")
Spionii vorbesc
Despre consultanta si oficiali
Stamen Stantchev: "Daca intalnesti un tip, un oficial, asa cum sunt Mucea si Seres, de exemplu, imi trebuie cinci minute sa-mi dau seama cat stie despre energie Codrut Seres. In cazul lui Mucea, nu am nevoie decat de un minut si, de fapt, nici lui nu cred ca ii ia mai mult sa afle cat stiu eu. E o lume mica, ne stim intre noi. Iti dai seama imediat cu cine e bine sa lucrezi si cu cine nu".
Michal Susak: "Rolul consultantului este sa puna laolalta companiile cu institutiile statului si firmele de investitii. Este, daca vreti, un fel de punte de legatura intre stat si investitor. Consultantul asigura buna derulare a proiectului". (Cititi interviurile integral in revista "Capital")
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii