MFE: Absorbtie de 98,41% pentru POS CCE, in septembrie
Data publicarii: 02-09-2016 | EconomieProgramul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) atinge pragul de 98,41% absorbtie prin transmiterea de catre Autoritatea de Certificare si Plata (ACP) la Comisia Europeana a unei declaratii de plata, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Fondurilor Europene (MFE) publicat pe site-ul propriu.
"Astfel, Autoritatea de Management a intrat în procesul de recuperare a prefinanțării, adică plățile intermediare plus pre-finanțarea au depășit 95% din alocarea programului. Menționăm faptul că, la acest moment, Comisia Europeană va plăti doar 178.916.886 euro din totalul de 265.534.606 euro, aferent declarației menționate, plățile către România oprindu-se la un prag de 95% grad de absorbție, conform regulamentului CE 1083 din 2006", menționează sursa citată.
Potrivit MFE, diferența de peste 86,6 milioane de euro stinge o parte din prefinanțarea acordată inițial programului, în valoare de 229,87 milioane de euro.
La acest moment, din prefinanțarea inițială au mai rămas 143.262.270 euro, sumă pe care Ministerul o va acoperi odată cu următoarea declarație de cheltuieli, pe care a trimis-o joi, la ACP.
'După acoperirea prefinanțării, declarația de cheltuieli de joi va constitui și un fond de rezervă pentru închiderea programului, fond care va fi recalculat ca urmare a finalizării procesului de închidere, Comisia urmând să plătească soldul final', mai spune MFE.
Rata de absorbție curentă a fondurilor europene a rămas, în iulie, la același nivel ca în luna precedentă, respectiv la 76,69% pe cadrul financiar 2007-2013, potrivit datelor Ministerului Fondurilor Europene.
Astfel, valoarea declarațiilor de cheltuieli transmise la Comisia Europeană (CE) era de peste 14,6 miliarde de euro, în 31 iulie. În ceea ce privește rata absorbției efective, respectiv rambursările de la CE, aceasta a crescut cu 3,29 puncte procentuale, la 71,76% (13,6 miliarde de euro).
Pe Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice rata de absorbție curentă era de 90,02%, pe Programul Operațional Asistență Tehnică — 97,71%, pe Programul Operațional Sectorial Mediu a crescut la 77,45%, pe Programul Operațional Regional — 83,91%, pe Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane — 65,14%, pe Programul Operațional Sectorial Transport — 68,8%, iar pe Programul Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative — 98,66%.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri