Dupa Apple, UE ar putea sa se concentreze pe companiile europene
Data publicarii: 01-09-2016 | EconomieCompaniile multinationale se pot astepta la intensificarea campaniei demarate de Comisia Europeana impotriva acordurile fiscale preferentiale, dupa ce Executivul comunitar a impus o amenda de 13 miliarde de euro grupului american Apple, insa o serie de experti si de oficiali au declarat miercuri ca, cel mai probabil, comisarul european pentru Competitie, Margrethe Vestager, se va concentra pe companiile europene, transmite Reuters.
Decizia de a cere grupului Apple să ramburseze Irlandei taxele neplătite pentru perioada 2003-2014, pe motiv că autoritățile de la Dublin au favorizat în mod ilegal Apple cu un regim fiscal comparabil cu ajutoare de stat a fost cea mai importantă din cele 38 de decizii adoptate de Margrethe Vestager după ce în 2013 Comisia a început să ancheteze aproximativ 1.000 de companii din aproximativ 23 de state membre UE.
O altă companie americană, Starbucks, trebuie să ramburseze până la 300 milioane de euro Olandei în timp ce o divizie a constructorului auto italian Fiat trebuie să returneze o sumă similară Luxemburgului. Într-un dosar separat, sunt implicate 35 de firme din Belgia, dintre care unele sunt din SUA. Comisia Europeană nu a comunicat până acum când va lua o decizie cu privire la alte două cazuri importante care vizează alte două grupuri americane, Amazon și McDonald's, ambele cu sediul fiscal în Luxemburg.
Cu toate acestea, persoane care lucrează în domeniul legislației concurenței din Europa, sunt de părere că pentru următoarea sa anchetă importantă Comisia ar putea să aleagă o companie europeană.
"Este evident că Executivul comunitar nu va putea să investigheze 1.000 de acorduri fiscale. Va alege încălcările cele mai grave ale legii", consideră Georg Berrisch, partener la firma de avocatură Baker Botts, care a apreciat că datele publicate în 2014 în urma scandalului Luxleaks ar putea da o serie de indicii Comisiei. "Luxleaks a menționat mai multe companii europene care au acorduri fiscale preferențiale cu Luxemburg", a adăugat Berrisch.
Deocamdată nu este clar cât de multe companii vor fi obligate să ramburseze retroactiv taxe. Având în vedere resursele limitate, oficialii și observatorii sunt de părere că Directoratul pentru Competiție ar putea să se concentreze pe un număr mic de cazuri, în speranța că, dacă va avea câștig de cauză în instanță, va reuși să descurajeze alte companii interesate să își reducă povara fiscală.
Jonas Koponen de la firma de avocatură Linklaters a subliniat că amenda impusă Apple ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru alte companii cu privire la modul în care instituțiile politice, nu doar în Europa, răspund la presiunile opiniei publice pentru a strânge mai multe taxe de la corporații precum și cu privire la pericolul reprezentat de disputele în justiție și asupra pagubelor provocate reputației unei companii.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani