MFE: 9 conditionalitati ex-ante au risc crescut de neindeplinire
Data publicarii: Astazi, 22-08-2016 | EconomiePrincipalele conditionalitati ex-ante cu risc crescut de neindeplinire vizeaza achizitiile publice, transporturile, managementul deseurilor, cercetare si inovare si dezvoltarea digitala, se arata intr-un document al Ministerului Fondurilor Europene (MFE), care prezinta raportul de activitate al ministrului Cristian Ghinea la 100 de zile de mandat.
"Principalele condiționalități cu risc crescut de neîndeplinire (în număr de 9 în total n.r.) vizează următoarele sectoare: achiziții publice, transporturi, managementul deșeurilor, cercetare și inovare și dezvoltare digitală. Stadiul critic în care se află în prezent procesul de îndeplinire a acestor condiționalități este cauzat de neimplicarea efectivă a instituțiilor responsabile care, în lipsa unor acțiuni concrete, au amânat repetat termenele asumate și au invocat lipsa asistenței tehnice, în condițiile în care demersurile proprii pentru contractarea acesteia au trenat. De fapt, acest Guvern este nevoit să rezolve în câteva luni condiționalități care trebuiau îndeplinite din 2014 încoace. Un exemplu elocvent este Planul Național de Gestionare a Deșeurilor — un document care trebuie să treacă în revistă soluțiile de sortare și depozitare a deșeurilor în toate localitățile țării', menționează sursa citată.
Potrivit documentului, deși ar fi nevoie în mod normal de minimum doi ani de muncă, abia în aprilie 2016 a fost semnat contractul de consultanță pentru scrierea Planului.
"Iar termenul de realizare expiră la 31 decembrie 2016. În lipsa documentului acceptat de către Comisia Europeană riscăm blocarea fondurilor europene pentru mediu în valoare de sute de milioane de euro. De ce a întârziat începerea realizării PNGD (Planul Național de Gestionare a Deșeurilor n.r) cu până la câteva luni înainte de termenul final? O întrebare interesantă la care sperăm că vom putea furniza răspunsuri opiniei publice. Deocamdată, MFE și Ministerul Mediului organizează săptămânal întâlniri pentru a ne asigura că echipa contractată pentru realizarea PNGD primește informații în timp util de la autoritățile locale, astfel încât să salvăm situația', se mai spue în document.
Condiționalitățile ex-ante au fost negociate de fiecare stat membru cu Comisia Europeană și reprezintă măsuri de pregătire a legislației/ instituțiilor pentru o bună utilizare a fondurilor europene. România a negociat 36 de condiționalități, acceptate de Guvern în 2014. Întârzierea îndeplinirii condiționalităților poate duce la suspendarea integrală sau parțială a plăților aferente Programelor Operaționale care sunt vizate de respectivele clauze preliminare. 31 decembrie 2016 este termenul limită până la care România trebuie să îndeplinească toate condiționalitățile.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani