Marea Britanie vrea sa combata obezitatea printr-o taxa pe zahar
Data publicarii: 18-08-2016 | EconomieGuvernul britanic a lansat joi o strategie destinata combaterii obezitatii infantile prin taxarea companiilor care vand bauturi racoritoare care contin zahar, urmand ca banii sa fie investiti in programe care incurajeaza activitatea fizica si dieta echilibrata pentru scolari, informeaza Reuters.
Făcând un apel către producătorii de alimente și băuturi răcoritoare pentru ca aceștia să reducă conținutul de zahăr din produsele lor, Guvernul de la Londra a subliniat că o treime din copiii cu vârsta între 2 și 15 ani din Marea Britanie sunt deja supraponderali sau obezi.
"Obezitatea este o amenințare atât la adresa sănătății copiilor cât și a economiei noastre, costurile pentru sistemul național de sănătate ridicându-se la miliarde de lire sterline în fiecare an. Taxa pentru industria băuturilor răcoritoare este un importat pas înainte în lupta împotriva obezității", a declarat secretarul de stat în Ministerul britanic de Finanțe, Jane Ellison.
Prin introducerea unei taxe pe zahăr, Marea Britanie se alătură Belgiei, Franței, Ungariei și Mexicului, toate acestea țări introducând, sub o formă sau alta, o taxă pe băuturile răcoritoare care conțin zahăr. Țările scandinave au introdus și ele de mai mulți taxe similare.
În cazul Marii Britanii, taxa se va aplica tuturor băuturilor răcoritoare cu un conținut de zahăr de peste 5 grame la 100 de mililitri, urmând ca băuturile cu un conținut și mai mare să fie taxate și mai mult.
Cu toate acestea, președintele Asociației producătorilor de băuturi răcoritoare din Marea Britanie, Gavin Partington, a apreciat că aceasta este o "taxă punitivă" care va duce la pierderea a mai multor mii de locuri de muncă fără a avea un impact semnificativ asupra obezității.
Departamentul de Sănătate al Guvernului britanic susține că băuturile răcoritoare sunt principala sursă de zahăr pentru copii iar un copil poate să-și asigure aportul zilnic recomandat de zahăr prin consumul unei singure doze de cola care conține nouă lingurițe de zahăr. De asemenea, ministrul britanic al Sănătății Publice, Nicola Blackwood, a precizat că strategia de combatere a obezității include și o măsură prin care școlile primare trebuie să asigure fiecărui copil cel puțin 60 de minute de activitate fizică viguroasă în fiecare zi iar cel puțin 30 de minute din această perioadă trebuie să se desfășoare în timpul orelor petrecute la școală.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii