Marea Britanie vrea sa combata obezitatea printr-o taxa pe zahar
Data publicarii: 18-08-2016 | EconomieGuvernul britanic a lansat joi o strategie destinata combaterii obezitatii infantile prin taxarea companiilor care vand bauturi racoritoare care contin zahar, urmand ca banii sa fie investiti in programe care incurajeaza activitatea fizica si dieta echilibrata pentru scolari, informeaza Reuters.
Făcând un apel către producătorii de alimente și băuturi răcoritoare pentru ca aceștia să reducă conținutul de zahăr din produsele lor, Guvernul de la Londra a subliniat că o treime din copiii cu vârsta între 2 și 15 ani din Marea Britanie sunt deja supraponderali sau obezi.
"Obezitatea este o amenințare atât la adresa sănătății copiilor cât și a economiei noastre, costurile pentru sistemul național de sănătate ridicându-se la miliarde de lire sterline în fiecare an. Taxa pentru industria băuturilor răcoritoare este un importat pas înainte în lupta împotriva obezității", a declarat secretarul de stat în Ministerul britanic de Finanțe, Jane Ellison.
Prin introducerea unei taxe pe zahăr, Marea Britanie se alătură Belgiei, Franței, Ungariei și Mexicului, toate acestea țări introducând, sub o formă sau alta, o taxă pe băuturile răcoritoare care conțin zahăr. Țările scandinave au introdus și ele de mai mulți taxe similare.
În cazul Marii Britanii, taxa se va aplica tuturor băuturilor răcoritoare cu un conținut de zahăr de peste 5 grame la 100 de mililitri, urmând ca băuturile cu un conținut și mai mare să fie taxate și mai mult.
Cu toate acestea, președintele Asociației producătorilor de băuturi răcoritoare din Marea Britanie, Gavin Partington, a apreciat că aceasta este o "taxă punitivă" care va duce la pierderea a mai multor mii de locuri de muncă fără a avea un impact semnificativ asupra obezității.
Departamentul de Sănătate al Guvernului britanic susține că băuturile răcoritoare sunt principala sursă de zahăr pentru copii iar un copil poate să-și asigure aportul zilnic recomandat de zahăr prin consumul unei singure doze de cola care conține nouă lingurițe de zahăr. De asemenea, ministrul britanic al Sănătății Publice, Nicola Blackwood, a precizat că strategia de combatere a obezității include și o măsură prin care școlile primare trebuie să asigure fiecărui copil cel puțin 60 de minute de activitate fizică viguroasă în fiecare zi iar cel puțin 30 de minute din această perioadă trebuie să se desfășoare în timpul orelor petrecute la școală.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice