IEA: Cererea de petrol pe plan mondial va incetini in 2017
Data publicarii: 11-08-2016 | EconomieAgentia Internationala a Energiei se asteapta ca, in 2017, cererea de petrol sa creasca intr-un ritm mai lent decat in 2016, din cauza perspectivelor economice mai slabe, transmite BBC.
Cererea globală de petrol va crește cu 1,2 milioane barili pe zi (bpd) anul viitor, în scădere de la 1,4 milioane barili pe zi anul acesta, o reducere de 0,1 milioane barili pe zi față de estimarea IEA din iulie.
Majorarea furnizării și temerile privind perspectivele economice globale vor pune în continuare presiune pe prețul țițeiului, avertizează IEA. La bursa ICE Futures, cotația barilului de petrol Brent cu livrare în luna octombrie a scăzut joi dimineață la 43,96 dolari, sub nivelul de aproape 53 de dolari înregistrat în iunie.
Pentru anul viitor IEA se așteaptă la creșterea producției țărilor care nu sunt membre ale Organizației Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) cu 0,3 milioane barili pe zi, în special datorită punerii în exploatare a imensului zăcământ Kashagan din Kazahstan.
Ca rezultat, IEA a redus estimările privind producția de petrol a OPEC în 2017 cu 0,2 milioane barili pe zi, la 33,5 milioane barili pe zi. În iulie, producția OPEC s-a situat la 33,39 milioane barili pe zi, în urma nivelul record din Arabia Saudită, Kuweit și Emiratele Arabe Unite.
IEA este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenția a fost înființată ca răspuns la primul șoc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii