Milioanele din real-estate, pariul companiilor din finante si IT
Data publicarii: 05-12-2006Piata imobiliara romaneasca are un potential de dezvoltare foarte bun si promite randamente investitionale peste medie, in ciuda riscurilor mai ridicate comparativ cu tarile vest-europene. Dupa un studii amanuntite companii din alte zone se decid ca rentabilitatea unui business center in Romania este buna.
Astfel, companii care si-au facut deja un nume pe piete bine definite precum cea financiara (banci si asigurari), retail, pharma sau IT se decid sa investeasca masiv si pe piata imobiliara. In fapt, aici este vorba de investitii propriu-zise, chiar dezvoltari de noi proiecte care au ca scop obtinerea de marje cat mai atractive de pe urma inchirierii acestora.
Daca pana acum intalneam doar achizitii si investitii care vizau sediile companiilor, reprezentantele locale, depozitele sau punctele de desfacere, acum companiile consacrate in diferite domenii descopera oportunitatea rotunjirii veniturilor ca urmare a investitiilor in real-estate-ul local.
Cel mai recent caz este cel al companiei de asigurari Grawe Romania care a anuntat in cursul zilei de ieri ca va investi, pana la finele anului 2008, cel putin cinci milioane de euro in domeniul imobiliar, atrasa de randamentele superioare ale proiectelor de pe piata romaneasca comparativ cu cele consemnate in tarile din Uniunea Europeana.
"Randamentul investitiilor pe piata imobiliara din Romania a fost si principalul motiv pentru care compania noastra a investit 7,5 milioane de euro in achizitionarea unei cladiri in centrul Capitalei, unde in prezent avem sediul central", a afirmat directorul general al grupului austriac Grawe, Othmar Ederer.
"In domeniul investitiilor imobiliare, optimisti ne fac realizarile de pana acum. Experienta noastra in domeniu si-a aratat roadele si dorim sa continuam in aceeasi directie," adauga acesta.
Avand opt etaje si o suprafata utila de 3.200 metri patrati, cladirea a fost cumparata la inceptul acestui an si lucrarile de constructii au fost finalizate in luna septembrie.
Randamente duble in Romania
Grawe utilizeaza doar o parte din suprafata imobilului, circa 2.000 de metri patrati fiind inchiriati pe termen mediu, la un tarif de 17,5 euro/luna/metru patrat. Astfel, in urma unui calcul banal, vom constata ca anual compania de asigurari va incasa venituri din chirii de peste 420.000 de euro.
"Noi credem ca investitiile in domeniul imobiliar aduc stabilitate activitatii unei companii, mai ales unei companii care isi desfasoara activitatea in sectorul asigurarilor, si elimina efectele negative ale eventualelor fluctuatii", a spus Ederer. "Motivatia unei astfel de investitii este data de un randament al investitiilor imobiliare in Romania (~10%) inca mult peste media europeana," completeaza acesta.
Grawe nu este la prima investitie in domeniul imobiliar in Romania. in cursul anului 2001, compania a achizitionat vila Simu, imobil realizat dupa proiectul arhitectului Grigore Cerchez in secolul XIX.
Dupa restaurarea imobilului, unde Grawe Romania a avut sediul central pana in septembrie 2006, valoarea investitiei a ajuns la 1,5 milioane dolari. in prezent, cladirea este in totalitate inchiriata.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului