AHK: Romania ramane un amplasament atractiv pentru investitorii germani
Data publicarii: Astazi, 02-08-2016 | EconomieFirmele germane au in continuare incredere in Romania ca amplasament investitional si privesc increzatoare spre viitor, conform unui sondaj realizat de Camerele de Comert bilaterale germane strainatate (AHK) din Europa Centrala si de Est, remis marti AGERPRES.
Potrivit reprezentanților Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România), încrederea în actualul Guvern a crescut și 'o dată cu ea speranța că vor fi luate acele măsuri necesare pentru continuarea reformelor'.
Evaluarea situației economice actuale și perspectivele pentru economia românească, dar și situația și așteptările în ceea ce privește propria afacere din branșa respectivă a înregistrat îmbunătățiri față de anul anterior. România se situează peste media țărilor din ECE. 30% (15% în 2015) dintre firmele chestionate apreciază situația economică actuală ca fiind mai bună decât în 2015, iar pentru 56% situația este neschimbată. Chiar dacă în aprecierea perspectivelor economice pentru anul în curs față de anul trecut România se situează peste celelalte țări din ECE, numărul celor care văd perspective mai bune a scăzut ușor la 49% (56% în 2015).
Numărul celor chestionați, care apreciază situația din ECE ca fiind bună se situează la 50% (2015: 54%), iar 61% din companii sunt de părere că situația lor se va îmbunătăți în acest an (2015: 75%). Astfel, și aici România depășește media țărilor din ECE, chiar dacă valorile au coborât ușor sub cele de anul trecut. Aproape jumătate dintre companiile chestionate (44%) vede o îmbunătățire a situației conjuncturale a branșei lor în 2016 față de anul trecut, 13% văd o înrăutățire.
Conform sondajului, ca în majoritatea țărilor din regiune, companiile din România sunt nemulțumite de siguranța juridică, de administrația fiscală și în general de administrația publică, dar și infrastructura din România este de câțiva ani o piedică în calea investițiilor. În ce privește disponibilitatea forței de muncă multe companii se plâng de lipsa personalului calificat.
Chiar dacă numeroase companii cu capital german sunt încă nemulțumite de anumiți factori economici, 91% din participanții la chestionar ar alege din nou România ca amplasament investițional.
Chestionarul a fost realizat în perioada 1 februarie — 1 martie 2016. Au răspuns 105 companii cu participare germană la capital active în România, din care 70% fac parte dintr-un concern sau un grup de firme. 83% din aceste companii au sediul central în Germania, 7% în Austria, 10% în România.
Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) este reprezentanța oficială a economiei germane și, totodată, cea mai mare Cameră de Comerț bilaterală din România. Înființată în septembrie 2002, AHK România numără în prezent peste 530 de firme membre.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii