AHK: Romania ramane un amplasament atractiv pentru investitorii germani
Data publicarii: 02-08-2016 | EconomieFirmele germane au in continuare incredere in Romania ca amplasament investitional si privesc increzatoare spre viitor, conform unui sondaj realizat de Camerele de Comert bilaterale germane strainatate (AHK) din Europa Centrala si de Est, remis marti AGERPRES.
Potrivit reprezentanților Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România), încrederea în actualul Guvern a crescut și 'o dată cu ea speranța că vor fi luate acele măsuri necesare pentru continuarea reformelor'.
Evaluarea situației economice actuale și perspectivele pentru economia românească, dar și situația și așteptările în ceea ce privește propria afacere din branșa respectivă a înregistrat îmbunătățiri față de anul anterior. România se situează peste media țărilor din ECE. 30% (15% în 2015) dintre firmele chestionate apreciază situația economică actuală ca fiind mai bună decât în 2015, iar pentru 56% situația este neschimbată. Chiar dacă în aprecierea perspectivelor economice pentru anul în curs față de anul trecut România se situează peste celelalte țări din ECE, numărul celor care văd perspective mai bune a scăzut ușor la 49% (56% în 2015).
Numărul celor chestionați, care apreciază situația din ECE ca fiind bună se situează la 50% (2015: 54%), iar 61% din companii sunt de părere că situația lor se va îmbunătăți în acest an (2015: 75%). Astfel, și aici România depășește media țărilor din ECE, chiar dacă valorile au coborât ușor sub cele de anul trecut. Aproape jumătate dintre companiile chestionate (44%) vede o îmbunătățire a situației conjuncturale a branșei lor în 2016 față de anul trecut, 13% văd o înrăutățire.
Conform sondajului, ca în majoritatea țărilor din regiune, companiile din România sunt nemulțumite de siguranța juridică, de administrația fiscală și în general de administrația publică, dar și infrastructura din România este de câțiva ani o piedică în calea investițiilor. În ce privește disponibilitatea forței de muncă multe companii se plâng de lipsa personalului calificat.
Chiar dacă numeroase companii cu capital german sunt încă nemulțumite de anumiți factori economici, 91% din participanții la chestionar ar alege din nou România ca amplasament investițional.
Chestionarul a fost realizat în perioada 1 februarie — 1 martie 2016. Au răspuns 105 companii cu participare germană la capital active în România, din care 70% fac parte dintr-un concern sau un grup de firme. 83% din aceste companii au sediul central în Germania, 7% în Austria, 10% în România.
Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) este reprezentanța oficială a economiei germane și, totodată, cea mai mare Cameră de Comerț bilaterală din România. Înființată în septembrie 2002, AHK România numără în prezent peste 530 de firme membre.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice