Marea Britanie: Cresterea economiei britanice a accelerat inaintea Brexitului
Data publicarii: 27-07-2016 | EconomieAvansul economiei britanice a fost mai rapid decat se estima in trimestrul doi din 2016, dar analistii avertizeaza ca votul in favoarea iesirii tarii din Uniunea Europeana ar putea duce la intrarea in recesiune, transmit DPA si BBC.
Conform datelor preliminare publicate miercuri de Oficiul Național de Statistică (ONS), PIB-ul Regatului Unit a crescut în perioada aprilie — iunie 2016 cu 2,2%, comparativ cu trimestrul doi din 2015. Incertitudinile înainte de referendum par să fie limitate, a estimat ONS.
În ritm trimestrial, economia britanică a înregistrat un avans de 0,6% în perioada aprilie — iunie 2016, față de o creștere de 0,4% în primul trimestru din acest an.
Producția industrială a crescut cu 2,1% în trimestrul doi din 2016, cel mai semnificativ avans din 1999, a apreciat analistul Neil Wilson, de la ETX Capital.
În schimb, serviciile, care reprezintă peste 75% din PIB-ul Marii Britanii, au înregistrat un avans de 0,5% în în perioada aprilie — iunie 2016, în timp ce sectorul construcțiilor și agricultura au scăzut cu 0,4% și, respectiv 1%.
Economia Marii Britanii ar putea intra în recesiune anul viitor, în urma votului pentru ieșirea țării din UE, a avertizat săptămâna trecută Comisia Europeană (CE), în prima sa evaluare a impactului economic al Brexitului.
Regatul Unit se va confrunta cu o încetinire semnificativă care va limita creșterea PIB-ului la 10,3 — 1,6% anul acesta, față de un avans de 1,8% estimat anterior de Comisia Europeană. Anul viitor, în cel mai defavorabil scenariu, Marea Britanie ar putea intra în recesiune, cu un declin al PIB-ului de 0,3%.
În cel mai optimist scenariu, economia britanică va crește cu 1,1% în 2017, mult sub nivelul de 1,9% previzionat anterior de CE.
Referendumul din 23 iunie nu va afecta doar Regatul Unit, ci și restul economiei europene, prin câteva canale de transmisie, în special incertitudinile, investițiile, comerțul și migrația, a avertizat Comisia Europeană.
Marea Britanie nu face parte din zona euro dar, fiind una din cele mai mari economii din UE, este un important partener comercial. Rezultatul referendumului din Marea Britanie a sporit volatilitatea de pe piețele financiare și a dus la o depreciere semnificativă a lirei sterline.
În 2013 și 2014, economia britanică a înregistrat cel mai rapid ritm de creștere din rândul statelor G7 (principalele șapte state industrializate din lume).
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii