Fondurile de pensii din Italia presate sa ajute la recapitalizarea bancilor
Data publicarii: 25-07-2016 | EconomieFondurile de pensii din Italia vor analiza luni cererea guvernului de la Roma de a participa la un fond de sustinere a bancilor, cu cateva zile inainte ca testele de stres sa arate ca cea de a treia mare banca din Italia are nevoie urgenta de capital, informeaza Reuters.
Guvernul de la Roma caută modalități pentru a sprijini băncile cu probleme fără a încălca însă prevederile Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat care obligă investitorii să suporte o parte din pierderi și îi protejează pe contribuabili. Vineri urmează să fie anunțate rezultatele testelor de stres derulate la nivelul UE, iar analiștii se așteaptă ca aceste teste să arate că Banca Monte dei Paschi, cea de a treia mare bancă din Italia, are nevoie de o recapitalizare.
Președintele asociației fondurilor italiene de pensii, ADEPP, Alberto Oliveti, a declarat luni că guvernul italian a cerut membrilor asociației ADEPP să investească în fondul sponsorizat de stat Atlante, care lucrează în prezent cu Banca Monte dei Paschi la vânzarea unor credite neperformante în valoare de miliarde de dolari.
"Guvernul a făcut o cerere", a spus Alberto Oliveti, adăugând că fiecare fond de pensii va lua o decizie în mod independent, după o reuniune a membrilor asociației care va avea loc luni. Alberto Oliveti a refuzat să comenteze informațiile din presă potrivit cărora fondurile de pensii vor contribui cu o sumă totală de 500 de milioane de euro.
Potrivit unor surse, banca de stat Cassa Depositi e Prestiti (CDP) este gata să ofere până la 500 milioane de euro fondului Atlante, o sumă similară urmând să vină și de la SGA, o altă entitate controlată de Trezoreria italiană. Cu toate acestea, contribuțiile celor două entități trebuie să fie limitate la o participație minoritară pentru a evita încălcarea prevederilor privind ajutoarele de stat.
Fondul Atlante a fost înființat în luna aprilie și până acum și-a utilizat cea mai mare parte din resursele inițiale de 4,25 miliarde de euro pentru a salva două bănci regionale (Veneto Banca și Banca Popolare di Vicenza), iar o injecție de capital venită de la fondurile de pensii ar ajuta fondul să poate să ajute și Banca Monte dei Paschi, cea mai veche bancă din lume.
Potrivit planurilor guvernului, fondul Atlante va cumpăra creditele neperformante ale Banca Monte dei Paschi la un preț mai mare decât cel oferit de investitorii specializați în cumpărarea de active cu probleme. Însă chiar și așa Banca Monte dei Paschi va fi nevoită să strângă noi capitaluri. În aceste condiții, guvernul italian analizează și posibilitate de a interveni în recapitalizarea băncii, în calitate de creditor de ultimă instanță.
"O majorare prevenită de capital pentru Banca Monte dei Paschi finanțată de guvern este doar un plan de rezervă. Roma face tot posibilul pentru a evita să recurgă la fondurile publice", a declarat o sursă din apropierea discuțiilor dintre guvernul italian și Comisia Europeană.
Potrivit unor noi reguli care au intrat în vigoare la 1 ianuarie, salvarea unei bănci trebuie să se facă mai întâi pe baza contribuției acționarilor, deținătorilor de obligațiuni și deponenților, în conformitate cu o procedură cunoscută sub numele de "bail-in".
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des