Fondurile de pensii din Italia presate sa ajute la recapitalizarea bancilor
Data publicarii: 25-07-2016 | EconomieFondurile de pensii din Italia vor analiza luni cererea guvernului de la Roma de a participa la un fond de sustinere a bancilor, cu cateva zile inainte ca testele de stres sa arate ca cea de a treia mare banca din Italia are nevoie urgenta de capital, informeaza Reuters.
Guvernul de la Roma caută modalități pentru a sprijini băncile cu probleme fără a încălca însă prevederile Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat care obligă investitorii să suporte o parte din pierderi și îi protejează pe contribuabili. Vineri urmează să fie anunțate rezultatele testelor de stres derulate la nivelul UE, iar analiștii se așteaptă ca aceste teste să arate că Banca Monte dei Paschi, cea de a treia mare bancă din Italia, are nevoie de o recapitalizare.
Președintele asociației fondurilor italiene de pensii, ADEPP, Alberto Oliveti, a declarat luni că guvernul italian a cerut membrilor asociației ADEPP să investească în fondul sponsorizat de stat Atlante, care lucrează în prezent cu Banca Monte dei Paschi la vânzarea unor credite neperformante în valoare de miliarde de dolari.
"Guvernul a făcut o cerere", a spus Alberto Oliveti, adăugând că fiecare fond de pensii va lua o decizie în mod independent, după o reuniune a membrilor asociației care va avea loc luni. Alberto Oliveti a refuzat să comenteze informațiile din presă potrivit cărora fondurile de pensii vor contribui cu o sumă totală de 500 de milioane de euro.
Potrivit unor surse, banca de stat Cassa Depositi e Prestiti (CDP) este gata să ofere până la 500 milioane de euro fondului Atlante, o sumă similară urmând să vină și de la SGA, o altă entitate controlată de Trezoreria italiană. Cu toate acestea, contribuțiile celor două entități trebuie să fie limitate la o participație minoritară pentru a evita încălcarea prevederilor privind ajutoarele de stat.
Fondul Atlante a fost înființat în luna aprilie și până acum și-a utilizat cea mai mare parte din resursele inițiale de 4,25 miliarde de euro pentru a salva două bănci regionale (Veneto Banca și Banca Popolare di Vicenza), iar o injecție de capital venită de la fondurile de pensii ar ajuta fondul să poate să ajute și Banca Monte dei Paschi, cea mai veche bancă din lume.
Potrivit planurilor guvernului, fondul Atlante va cumpăra creditele neperformante ale Banca Monte dei Paschi la un preț mai mare decât cel oferit de investitorii specializați în cumpărarea de active cu probleme. Însă chiar și așa Banca Monte dei Paschi va fi nevoită să strângă noi capitaluri. În aceste condiții, guvernul italian analizează și posibilitate de a interveni în recapitalizarea băncii, în calitate de creditor de ultimă instanță.
"O majorare prevenită de capital pentru Banca Monte dei Paschi finanțată de guvern este doar un plan de rezervă. Roma face tot posibilul pentru a evita să recurgă la fondurile publice", a declarat o sursă din apropierea discuțiilor dintre guvernul italian și Comisia Europeană.
Potrivit unor noi reguli care au intrat în vigoare la 1 ianuarie, salvarea unei bănci trebuie să se facă mai întâi pe baza contribuției acționarilor, deținătorilor de obligațiuni și deponenților, în conformitate cu o procedură cunoscută sub numele de "bail-in".
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului