BCE a dezvaluit noua bancnota de 50 de euro
Data publicarii: 05-07-2016 | EconomieBanca Centrala Europeana (BCE) a dezvaluit marti publicului noua bancnota de 50 de euro din seria "Europa", care va fi introdusa in circulatie in data de 4 aprilie 2017, informeaza un comunicat de presa al BCE.
Aceasta va fi cea de-a patra bancnotă din seria "Europa", după cea de 5 euro care a intrat în circulație în luna mai 2013, urmată la sfârșitul lunii septembrie 2015 de noua bancnotă de 10 euro, iar în luna noiembrie 2015 de noua bancnotă de 20 euro.
"Introducerea noii bancnote de 50 de euro va spori și mai mult siguranța monedei noastre. Elementele sale de ultimă generație ne ajută să ne protejăm moneda. Acestea se înscriu în eforturile noastre continue de a menține stabilitatea euro, o monedă utilizată cotidian de 338 de milioane de cetățeni din întreaga zona euro", a declarat Yves Mersch, membru al Comitetului executiv al BCE.
Bancnota de 50 de euro este cea mai utilizată dintre toate cupiurile euro, reprezentând 45% din totalul bancnotelor aflate în circulație. Volumul bancnotelor de 50 de euro în circulație depășește volumul cumulat al bancnotelor de 5 euro, 10 euro și 20 euro. De asemenea, numărul de bancnote de 50 de euro în circulație este aproape identic cu totalul tuturor cupiurilor aflate în circulație la sfârșitul anului 2002 — anul în care bancnotele și monedele euro au fost puse în circulație.
Noua bancnotă de 50 de euro include o fereastră-portret, element de siguranță inovator utilizat pentru prima dată în cazul bancnotei de 20 euro din seria "Europa". Atunci când bancnota este îndreptată spre o sursă de lumină, o fereastră transparentă din apropierea marginii superioare a hologramei redă portretul Europei, personaj din mitologia greacă, care este vizibil pe ambele fețe ale bancnotei. Același portret apare și în filigran. Aversul bancnotei include un "număr verde-smarald", respectiv un număr strălucitor care, la înclinarea bancnotei, își schimbă culoarea din verde-smarald în albastru-închis și creează un efect luminos care se deplasează în sus și în jos. Aceste elemente de siguranță facilitează verificarea autenticității noii bancnote de 50 de euro prin utilizarea metodei "atinge, privește, înclină".
Bancnotele din seria "Europa" cu denominări mai mari (100 de euro și 200 de euro) vor fi introduse treptat, pe parcursul mai multor ani însă nu și bancnotele de 500 de euro, în condițiile în care, recent, BCE a decis să oprească tipărirea acestor bancnote. În paralel, actualele bancnote euro, emise în luna ianuarie 2002, vor fi retrase treptat din circulație.
BCE este responsabilă de emiterea de monede și bancnote pentru cele 19 state membre ale zonei euro. Producerea monedelor și bancnotelor revine băncilor centrale naționale.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani