Polonia restructureaza sistemul de pensii prin desfiintarea Pilonului II
Data publicarii: 04-07-2016 | EconomieGuvernul polonez a dezvaluit, luni, cea mai mare restructurare a sistemului de pensii din ultimele doua decenii, prin desfiintarea pensiilor administrate privat, asa-numitul Pilon II, transmite Reuters.
Conform legislației actuale, o agenție de stat colectează cea mai mare parte din contribuțiile obligatorii ale angajaților la sistemul de pensii. O mică parte din aceste contribuții merge la fondurile private de pensii, denumite în poloneză OFE, care sunt gestionate în principal de jucători străini, precum Nationale Nederlanden (NN), Aviva, AXA și MetLife. În prezent, aceste fonduri dețin până la 80% din acțiunile unor companii și sunt responsabile pentru aproximativ 20% din capitalizarea bursei de la Varșovia.
Potrivit planului anunțat luni, Guvernul de la Varșovia va transfera aproximativ un sfert din activele de 140 de miliarde de zloți (35,2 miliarde de dolari) deținute în prezent de fondurile private de pensii către un singur vehicul de investiții denumit Fondul Demografic de Rezervă, iar fondurile private OFE vor fi închise.
Banii vor fi investiți de un manager desemnat de Guvern, iar Executivul va putea să utilizeze activele fondurilor de pensii pentru a reduce datoria publică. Restul activelor fondurile private de pensii vor fi transferate către o serie de noi fonduri mutuale ce le vor investi în numele deponenților și fără implicarea statului.
"Ceea ce spunem este că active în valoare de aproximativ 100 de miliarde de zloți nu vor fi vândute pentru a finanța bugetul, ci vor rămâne pe bursă și vor ajuta la dezvoltarea ei", a declarat vicepremierul polonez, Mateusz Morawiecki.
Economiștii spun că acest plan, care va intra în vigoare în 2018, va da Partidului Lege și Justiție (PiS) noi fonduri pentru a-și finanța programul de asistență socială. Pe de altă parte, acest plan ar putea să îi încurajeze pe polonezi să economisească mai mult, prin crearea de stimulente pentru a participa la schemele de economii voluntare.
Partidul conservator Lege și Justiție a câștigat detașat alegerile legislative din octombrie cu o serie de promisiuni printre care reducerea vârstei de pensionare, alocații pentru copii de 500 de zloți pe lună (126 de dolari), scutiri de impozite și medicamente gratuite pentru persoanele în vârstă.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice