Finantistii se tem de o crestere prea puternica a euro
Data publicarii: 04-12-2006Angajamente comune
Ministrii economiei din statele membre UE trebuie sa isi asume angajamente in vederea integrarii pietelor financiare, pentru a contribui la cresterea stabilitatii regiunii, a declarat Gertrude Tumpel-Gugerell, membru in Consiliul Executiv al Bancii Centrale Europene (BCE).
Europa are nevoie de cresterea convergentei reglementarilor financiare si de intensificarea cooperarii intre autoritatile de supraveghere, precum si intre bancile centrale si ministrii finantelor, a precizat oficialul BCE.
Integrarea financiara majoreaza posibilitatea extinderii socurilor economice in statele europene, dar determina, de asemenea, cresterea lichiditatii si a gradului de participare la risc. Totodata, procesul va permite evitarea unor crize, in conditiile unor proceduri stabilite.
Socurile valutelor
Ratele de schimb ale monedelor straine se situeaza la niveluri fara precedent, fara a avea efecte negative asupra economiei, dar piata valutara trebuie sa evite volatilitatea excesiva, a declarat comisarul european pentru Economie si Afaceri Monetare, Joaquin Almunia. "Trebuie sa evitam volatilitatea excesiva in evolutia valutelor si miscarile dezordonate in relatia dintre diferitele monede, care ar avea efecte foarte daunatoare pentru cresterea economica", a afirmat Almunia.
Oficialul european a explicat ca schimbarile pe pietele valutare trebuie analizate cu calm, pentru a nu se crea panica, adaugand ca miscarile actuale se inregistreaza in limite acceptabile. Dolarul a atins, in aceasta saptamana, cel mai scazut nivel din ultimele 20 de luni, in raport cu euro. Moneda unica europeana a fost cotata la 1,32 dolari in timpul sedintei de tranzactionare de vineri.
Reevaluarea Ungariei
Guvernul ungar a aprobat vineri un nou program de convergenta la euro, avand ca obiective reducerea semnificativa a deficitului bugetar si pregatirea pentru indeplinirea criteriilor de adoptare a monedei unice, transmite Reuters.
Ungaria urmareste reducerea deficitului bugetar la 3,2% din Produsul Intern Brut (PIB) pana in anul 2009, respectiv la 2,7% in 2010, comparativ cu nivelul de 10,1% estimat pentru acest an. Obiectivele prevazute in program sunt similare celor stabilite in proiectul anterior de convergenta, prezentat autoritatilor europene in luna septembrie.
Principala diferenta consta intr-o serie de prevederi privind diminuarea mai rapida a datoriei publice si obtinerea unui excedent bugetar inainte de plata dobanzilor, in anul 2008, in conditiile in care proiectul anterior urmarea un deficit de 0,2% aferent anului 2008. Datoria guvernamentala bruta va scadea la 67,5% din PIB in anul 2010, fata de nivelul de 68-69% estimat anterior.
Citeste tot articolul in Curentul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului