Febra creditelor in franci elvetieni poate deveni o maladie mortala
Data publicarii: 03-12-2006
"Acestea sunt indicii tulburatoare si este necesara prudenta. Este periculos sa extrapolam tendinte si sa ne imaginam ca profiturile pot accelera in continuare. Trebuie sa fim atenti, pentru ca este o iluzie sa credem ca problemele trecute s-au evaporat. Un pic de bun-simt ar fi bine-venit", a spus el.
Elvetia a devenit a doua sursa mondiala de credite 'carry-trade' dupa Japonia, in conditiile in care fondurile de risc si bancile imprumuta zeci de miliarde pentru credite in alte parti, in special in Europa de est.
Peste 80% din toate ipotecile noi din Ungaria sunt in franci, un model similar prefigurandu-se in Polonia, Croatia si Romania. Francii elvetieni sunt de asemenea vizati de grupurile private de titluri de proprietate, ca sursa de capital ieftin pentru frenezia preluarilor din Europa.
Practica a ajuns la moda la inceputul deceniului, cand Elvetia a redus rata dobanzii la 0,5% pentru a contracara deflatia. Intre timp, dobanzile au ajuns iar la 1,75%. Dl Roth a aratat clar ca va trebui ca rata dobanzii sa creasca mai mult pentru a opri supraincingerea, avertisment ignorat de burse pe risc propriu.
"Economia elvetiana functioneaza in conditiile unei angajari complete a fortei de munca. Va fi deci necesar sa continuam sa urcam rata dobanzii", a spus el.
Vastul comert al Japoniei este considerat drept o amenintare la adresa stabilitatii financiare globale. Ratele dobanzii erau zero pana in vara aceasta, oferind un aparat gratuit de bani pentru fondurile de risc. Debuseurile tranzactiilor cu costuri de finantare au dus la slabiciunea acuta a yen-ului si francului elvetian, dar acest lucru se poate schimba brusc in momentul in care bursele mondiale vor mirosi teama, cum s-a intamplat pentru scurt timp in mai.
In 1998, yen-ul s-a consolidat, de la aproape 130 de yeni dolarul, la 110 yeni, in numai doua zile, dupa intrarea Rusiei in incapacitate de plata din cauza panicii starnite de pariurile in domeniul 'carry trade'. O astfel de cadere ar putea antrena astazi intrari colective in incapacitate de plata, avand in vedere amploarea mult mai mare a contractelor derivative.
THE TELEGRAPH
Rador
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii