Febra creditelor in franci elvetieni poate deveni o maladie mortala
Data publicarii: 03-12-2006"Acestea sunt indicii tulburatoare si este necesara prudenta. Este periculos sa extrapolam tendinte si sa ne imaginam ca profiturile pot accelera in continuare. Trebuie sa fim atenti, pentru ca este o iluzie sa credem ca problemele trecute s-au evaporat. Un pic de bun-simt ar fi bine-venit", a spus el.
Elvetia a devenit a doua sursa mondiala de credite 'carry-trade' dupa Japonia, in conditiile in care fondurile de risc si bancile imprumuta zeci de miliarde pentru credite in alte parti, in special in Europa de est.
Peste 80% din toate ipotecile noi din Ungaria sunt in franci, un model similar prefigurandu-se in Polonia, Croatia si Romania. Francii elvetieni sunt de asemenea vizati de grupurile private de titluri de proprietate, ca sursa de capital ieftin pentru frenezia preluarilor din Europa.
Practica a ajuns la moda la inceputul deceniului, cand Elvetia a redus rata dobanzii la 0,5% pentru a contracara deflatia. Intre timp, dobanzile au ajuns iar la 1,75%. Dl Roth a aratat clar ca va trebui ca rata dobanzii sa creasca mai mult pentru a opri supraincingerea, avertisment ignorat de burse pe risc propriu.
"Economia elvetiana functioneaza in conditiile unei angajari complete a fortei de munca. Va fi deci necesar sa continuam sa urcam rata dobanzii", a spus el.
Vastul comert al Japoniei este considerat drept o amenintare la adresa stabilitatii financiare globale. Ratele dobanzii erau zero pana in vara aceasta, oferind un aparat gratuit de bani pentru fondurile de risc. Debuseurile tranzactiilor cu costuri de finantare au dus la slabiciunea acuta a yen-ului si francului elvetian, dar acest lucru se poate schimba brusc in momentul in care bursele mondiale vor mirosi teama, cum s-a intamplat pentru scurt timp in mai.
In 1998, yen-ul s-a consolidat, de la aproape 130 de yeni dolarul, la 110 yeni, in numai doua zile, dupa intrarea Rusiei in incapacitate de plata din cauza panicii starnite de pariurile in domeniul 'carry trade'. O astfel de cadere ar putea antrena astazi intrari colective in incapacitate de plata, avand in vedere amploarea mult mai mare a contractelor derivative.
THE TELEGRAPH
Rador
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman