Acalmie precara pe bursele asiatice, dupa deruta provocata de Brexit
Data publicarii: 27-06-2016 | EconomieBursele asiatice au redobandit luni o oarecare acalmie, dar raman in continuare sub presiune, la patru zile dupa votul britanicilor in favoarea iesirii din Uniunea Europeana, care a semanat panica pe bursele din intreaga lume, transmite AFP.
"Este important să ținem minte că nu am terminat cu efectele Brexit. Le vom resimți probabil în săptămânile și chiar lunile următoare, dar este dificil de anticipat frecvența și amplitudinea lor", a comentat Stephen Innes, trader la Oanda Asia Pacific.
Vineri, vestea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană i-a surprins pe investitori, iar lira sterlină a coborât până la 1,3229 dolari, un nivel fără precedent după 1985.
Luni, moneda britanică era cotată la 1,3356 dolari pe piețele asiatice, față de 1,3670 dolari la finele săptămânii trecute. Moneda europeană s-a depreciat și ea în raport cu dolarul, ajungând la 1,094 dolari față de 1,1112 dolari anterior.
La fel ca aurul, yenul japonez, o valoare de refugiu pentru investitori, s-a apreciat, fiind cotat la 101,65 yeni pentru un dolar, față de 104,68 yeni după anunțarea rezultatelor referendumului din Marea Britanie, și la 112 yeni pentru un euro, față de 118,77 yeni.
"Cred că lira va continua să scadă, la fel ca și euro, în timp ce dolarul și yenul vor fi preferate de traderi. Piața nu a digerat încă impactul referendumului britanic", a estimat Marito Ueda, trader la firma de brokeraj FX Prime din Tokyo.
În ceea ce privește bursele asiatice, situația era una general negativă, dar nu mai este vorba de haosul înregistrat vineri. Bursa de la Seul înregistra o pierdere de 0,24%, cea de la Singapore afișa o scădere de 0,37%, în timp ce bursa de la Hong Kong consemna la prânz o scădere de 0,73%.
O excepție notabilă se înregistra la bursa de la Tokyo, unde, cel mai probabil ca urmare a intervențiilor autorităților pe piețele valutare, indicele Nikkei indica luni după-amiază o creștere de aproape 2%, după o prăbușire de 7,92% înregistrată vineri. Aceasta, după ce premierul nipon Shinzo Abe a promis că nu își va menaja eforturile pentru ca Brexitul să nu afecteze negativ economia și companiile japoneze, în condițiile în care marii exportatori niponi sunt afectați de aprecierea monedei japoneze.
Vineri, promisiunile băncilor centrale privind furnizarea de lichidități pentru contracararea volatilității cursului de schimb nu au reușit să calmeze îngrijorările. Bursa de la Londra a pierdut 3,15%, cea de la Paris a căzut cu 8,04%, cea de la Frankfurt a înregistrat o scădere de 6,82%, în timp ce bursele de la Madrid și Milano au pierdut peste 12%. La New York, indicele Dow Jones a scăzut cu 3,39%, iar Nasdaq a pierdut 4,12%.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani