Konieczny (FP): Hidroelectrica nu are in prezent un Consiliu de Supraveghere independent; acest lucru ar putea genera riscuri

Data publicarii: 21-06-2016 | Economie

Hidroelectrica nu are in prezent un Consiliu de Supraveghere independent selectat, iar acest lucru ar putea genera riscuri semnificative pentru companie in viitorul apropiat, a declarat Greg Konieczny, manager de portofoliu al Fondului Proprietatea, conform unui comunicat de presa remis, marti, AGERPRES.

* Tribunalul București a decis ieșirea din insolvență a Hidroelectrica

'Suntem îngrijorați să vedem că, deși închiderea procedurii de insolvență era anticipată încă de anul trecut, Hidroelectrica nu are în prezent un Consiliu de Supraveghere independent selectat și numit în conformitate cu Ordonanța 109/2011. Acest lucru ar putea genera riscuri semnificative pentru companie în viitorul apropiat. Îndemnăm Ministerul Energiei să accelereze procesul de numire a unui nou Consiliu de Supraveghere, care ar trebui urmat de numirea unei echipe profesioniste de management executiv. În special acum, după ieșirea din insolvență, Hidroelectrica are nevoie de un management puternic și hotărât, pentru a proteja valoarea creată pe parcursul acestui proces și pentru a genera în continuare valoare pentru acționarii actuali și viitori, în condițiile în care următoarea provocare importantă este listarea cu succes a companiei pe bursele de la București și Londra', a spus Konieczny.

Pe de altă parte, reprezentanții Fondului Proprietatea consideră că ieșirea din insolvență deschide drumul către oferta publică inițială a Hidroelectrica, prima listare a unei companii de stat românești din ultimii doi ani și cea mai mare listare din istoria pieței locale de capital.

'Fondul Proprietatea este un susținător puternic al IPO-ului companiei, care reprezintă un pas major către promovarea bursei locale la statutul de piață emergentă. Fondul Proprietatea susține listarea duală a Hidroelectrica, atât la Bursa de Valori București, cât și la London Stock Exchange, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra pieței de capital românești, și, în același timp, va asigura accesul companiei la o bază mai extinsă de investitori la momentul IPO-ului și ulterior, precum și o vizibilitate mai ridicată. În plus față de participația de 15% pe care statul intenționează să o listeze si pentru a contribui la o listare reușită a companiei, Fondul Proprietatea a propus vânzarea în cadrul IPO-ului a unei participații de 5% din propria deținere de 20%, precum și a unei participații de 3,74% reprezentând drepturile de subscriere ale Fondului în cadrul procesului de majorare a capitalului', se arată în comunicatul Fondului.

Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea ('Fondul') a fost creat pentru despăgubirea cetățenilor români ale căror proprietăți au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitației internaționale anunțate în decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investiții și administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010. Fondul se tranzacționează pe Bursa de Valori București din 25 ianuarie 2011 și a fost listat pe segmentul Specialist Fund Market al Bursei de Valori de la Londra prin intermediul certificatelor de depozit ('GDR-uri') la data de 29 aprilie 2015.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: