Salariile pe firma, o afacere profitabila si in 2007
Data publicarii: 01-12-2006Din prevederile actuale rezulta ca in 2007 toate microintreprinderile vor avea acelasi regim", a declarat citata de Mediafax, Roxana Popel, senior manager la divizia de taxe a PricewaterhouseCoopers. Proiectul citat de Popel introduce o noua conditie pentru ca o firma sa intre in categoria moicrointreprindere. Nu va mai fi de ajuns ca firma sa aiba cifra de afaceri sub 100.000 de euro ci va trebui ca ea sa "realizeze venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 50% din veniturile totale", precizeaza documentul. In proiect se spune insa ca analiza indeplinirii acestei conditii se va efectua pentru anul fiscal 2008 si pentru anii fiscali urmatori. Potrivit datelor ANIMMC aproximativ 80% din firmele romanesti sunt microintreprinderi.
Inflatie de firme
In Romania, tara cu o populatie de 22 de milioane de locuitori, existau la finele lui 2005 aproximativ 600 de mii de firme. Franta, a carei populatie depaseste 60 de milioane, are 800 de mii de societati. Numarul mare al firmelor pe cap de locuitor ar putea parea, la prima vedere, o dovada a faptului ca romanii au spirit de intreprinzator si ca au inteles ce inseamna economia de piata. La o privire mai atenta insa observam ca o parte semnificativa a societatilor inregistrate mai ales dupa anul 2001 nu au un obiect de activitate bine stabilit.
Aproximativ 350.000 de societati comerciale sunt microintreprinderi fictive constituite cu scopul de a evita suprataxarea muncii. Multi salariati de top sunt remunerati prin intermediul acestor pseudo-societati sub masca unor prestari de servicii pentru ca plata directa a salariilor ar fi mult prea costisitoare pentru patroni.
Regim diferentiat din 2008
Normele Codului Fiscal nu au fost inca aprobate de Guvern. Microintreprinderile, firme cu pana la noua angajati si o cifra de afaceri de cel mult 100.000 de euro, pot alege in prezent intre plata unui impozit de 3% pe cifra de afaceri sau de 16% din profit. Modificarile la Codul Fiscal care vor intra in vigoare anul viitor prevad cresterea impozitului pe venitul microintreprinderilor la 2,5% in 2008 si 3% in 2009. Noile prevederi stabilesc insa ca microintreprinderile care realizeaza mai mult de jumatate din cifra de afaceri din activitati de consultanta si management trebuie sa plateasca impozit pe profit, cu o cota de 16%.
Autoritatile au urmarit prin aceasta masura sa elimine posibilitatea platii salariilor prin intermediul unor contracte de consultanta, modalitate utilizata in general de persoanele cu salarii mari pentru a evita plata contributiilor de asigurari sociale.
Detinatorii firmelor trebuie sa anunte daca depasesc 100.000 euro
Daca o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 100.000 de euro va plati impozit pe profit de 16%. Mai mult, potrivit proiectului normelor de aplicare a Codului Fiscal, proprietarul firmei va trebui sa anunte autoritatile cu privire la depasirea sumei stabilite prin lege.
"In situatia in care, in cursul anului, o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 100.000 de euro, aceasta va plati impozit pe profit luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal si va instiinta organul fiscal cu privire la modificarea tipului de impozit datorat prin depunerea in acest scop a declaritiei de mentiuni, potrivit Ordonantei Guvernului nr. 92/2003, Codului de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare", precizeaza documentul.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman