IEA: piata petrolului se apropie de echilibru
Data publicarii: 14-06-2016 | EconomieAgentia Internationala a Energiei se asteapta ca piata mondiala a petrolului sa se echilibreze in a doua jumatate a acestui an, ca urmare a unei cereri peste asteptari, cumulate cu o serie de intreruperi neprevazute in aprovizionare, transmite "The Wall Street Journal".
În ultimul său raport lunar, publicat marți, IEA estimează că în 2016, comparativ cu 2015, cererea mondială de petrol ar urma să crească cu aproximativ 1,3 milioane barili pe zi, o creștere similară urmând să fie înregistrată în 2017.
"La jumătatea anului 2016 piața petrolului pare să se echilibreze. Mai puțin petrol a fost stocat decât estimam inițial, iar cererea de petrol a fost semnificativ mai puternică", se arată în raportul IEA.
Agenția estimează că în primul semestru oferta de petrol a devansat cererea cu aproximativ 800.000 de barili pe zi, în loc de 1,5 milioane barili pe zi cât estima inițial.
Cererea mondială de petrol crește constant grație evoluțiilor solide ale economiei, iar oferta de petrol a fost limitată grație unor reduceri neprevăzute ale producției din cauza incendiilor din Canada și atacurilor rebelilor în Nigeria. Toți acești factori au dus prețul petrolului peste pragul psihologic de 50 de dolari per baril.
Cu toate acestea, IEA avertizează că, deși prețul petrolului a revenit de la nivelul minim de 25 de dolari per baril, înregistrat la începutul anului, există în continuare stocuri importante de țiței care așteaptă să intre pe piață, ceea ce este posibil să țină sub control o creștere semnificativă a prețurilor.
IEA este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenția a fost înființată ca răspuns la primul șoc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani