Ioan Fetea (ACA): 2016 va fi un an dezastruos pentru apicultori; suntem intre faliment si supravietuire

Data publicarii: 14-06-2016 | Economie

Apicultorii romani solicita sprijinul Ministerului Agriculturii pentru a face fata "situatiei disperate" din acest an, in care ploile excesive si vremea nefavorabila au redus semnificativ productia de miere si au afectat familiile de albine, sustinand ca 2016 va fi un "an dezastruos", unul dintre cei mai slabi din ultimii 30 de ani.

"Suntem într-o situație disperată, între faliment și supraviețuire, pentru că nu s-a făcut nimic din cauza ploilor. Dăm suplimente nutritive, zahăr și hrană albinelor, practic le stimulăm în perioada în care trebuia să fim la cules la rapiță și la salcâm, iar teiul este aproape terminat. Am făcut niște cheltuieli extraordinare și apicultorii nu mai au efectiv ce să le dea albinelor să mănânce. Va fi un an dezastruos. Eu sunt din 1985 în această structură și nu am mai întâlnit așa ceva, iar mulți apicultori mai vârstă au spus că nu li s-a mai întâmplat niciodată ca în perioada de rapiță, de salcâm sau de tei să stea cu sticla de sirop și să le dea de mâncare albinelor. Practic, anul acesta am dat de trei ori mai multă mâncare decât într-un an normal, respectiv peste 15 kilograme de zahăr sau sirop pe familia de albine ca să le menținem în viață, nu ca să facem producție", a declarat, marți, pentru AGERPRES, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

Acesta a precizat că au solicitat în urmă cu trei săptămâni ajutorul Ministerului Agriculturii pentru acordarea unei scheme de minimis în sector, dar deocamdată nu au primit răspuns.

"Am făcut o adresă de vreo trei săptămâni către ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pentru acordarea unui ajutor de minimis, dar, deocamdată, nu avem niciun răspuns. Acum suntem în pragul de a-i putea da o situație clară cu pagubele pe fiecare județ în parte", a adăugat Fetea.

În opinia președintelui ACA, la ora actuală nu pot fi făcute niciun fel de estimări în privința producției de miere din 2016, deoarece s-a realizat foarte puțin la rapiță, salcâm și tei, singura speranță fiind producția de miere la floarea soarelui, dar, și în acest caz, numai dacă nu se vor înregistra secetă și temperaturi extreme.

"Nu pot spune nimic despre producție pentru că efectiv nu s-a realizat. La rapiță avem doar 15—20 % din producție și doar în două-trei zone din țară, pentru că în rest nu s-a făcut nimic, la salcâm este la fel, mai puțin de 20%, iar la tei mai nimic. Raportul trimis la minister este doar pentru perioada de primăvară, inclusiv luna mai, dar situația continuă și în iunie. Am rămas și fără albine, pentru că ele nu așteaptă ajutorul statului. Situația este dezastruoasă și apicultorii nu mai știu ce să facă. Au cheltuit tot, producție nu au ca să vândă, iar de patru luni cu asta de ocupăm: hrănim albinele în loc să valorificăm. Rămâne să vedem ce facem la floarea soarelui, dar și aici, dacă vor apărea călduri extreme și secetă, dacă temperaturile trec de 35 — 40 de grade, se duce și floarea soarelui", a subliniat Ioan Fetea.

Potrivit sursei citate, cele mai afectate zone sunt vestul, centrul și sudul țării, doar în Moldova înregistrându-se o situație ceva mai bună la salcâm, în două-trei masive de pădure.

România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, și deține un efectiv de 1,47 milioane de familii de albine. La nivel național sunt înregistrați în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceștia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

ACA este o asociație înființată în 1958, singura cu acoperire națională, care are 40 de filiale județene și societăți comerciale de desfacere pentru aprovizionarea apicultorilor cu toate echipamentele și materialul genetic necesar.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: