Radulescu (BNR): Daca mai apare o nazbatie precum Legea darii in plata, sigur vom avea o scadere a rating-ului

Data publicarii: Astazi, 08-06-2016 | Economie

Romania va avea in mod sigur scazut ratingul de tara daca mai apare inca o "nazbatie" precum Legea darii in plata, ca afirmat miercuri Eugen Radulescu, directorul Directiei de Stabilitate Financiara din BNR, intr-o conferinta de specialitate.

"Dacă mai apare încă o năzbătie precum Legea dării în plată sigur vom avea o scădere a rating-ului de țară. O eventuală reducere a rating-ului va pune presiune suplimentară asupra costului finanțării. În momentul de față stăm foarte bine cu costul finanțării pentru ca avem o situație internațională favorabilă cu lichiditate mare cât și o poziție favorabilă în ochii investitorilor, a economiei românești. Dacă ne vom apropia și ne vom apropia de pragul de 3% al deficitului public, anul acesta, acest lucru va însemna un semnal de alarmă pentru investitori și dacă nu vor fi adoptate imediat după alegeri măsuri de inversare a trendului de creștere, a cheltuielilor publice atunci lucrurile ar putea să nu arate deloc bine. Dacă depășim nivelul de 3% în 2017 atunci vom depăși cu mult pentru că ne va costa foarte mult refinanțarea datoriei externe", a mai arătat oficialul BNR.

Potrivit acestuia, până în prezent, numărul celor care au cerut să-și dea cheile de la casă în baza Legii dării în plată este de 4.000 de persoane.

Pe de altă parte, reprezentantul băncii centrale a precizat că avansul economic din primul trimestru al acestui an se datorează aproape exclusiv consumului, care a fost alimentat de majorări salariale și de reducerea TVA, doi factori care nu favorizează o creștere economică sănătoasă.

"În primul trimestru am avut cea mai mare creștere din UE. Avem 4,2% creștere reală în România față de o medie de 1,8% în UE. Asta este vestea bună. Vestea mai puțin bună este că această evoluție se datorează aproape exclusiv creșterii consumului care a fost alimentat de majorări salariale și de reducerea TVA. Ambii factori nu sunt factori de creștere economică sănătoasă", a spus Rădulescu.

Potrivit acestuia pentru o creștere economică sănătoasă este nevoie de creșterea productivității muncii.

"Numai creșterea productivității muncii asigură creșterea salariilor neinflaționist. În primul trimestru am avut o creștere mai puternică a importurilor decât a exporturilor ceea ce deja a dus la un mic semnal de alarmă că ne îndreptăm iarăși către zone mai puțin sustenabile ale creșterii economice. Eu continui să fiu mirat când aud prin presă vorbindu-se că BNR nu a redus dobânzile în condițiile în care inflația este negativă. Nu are nici o legătură una cu alta. Inflația este în teritoriul negativ pe scăderea TVA, nu pe scăderea cererii. Cererea agregată crește galopant, ideea că avem deflație este un nonsens. Avem inflație negativă și pentru faptul că a scăzut prețul petrolului. Aceștia sunt factorii care au dus la scăderea prețurilor în România. Ei s-au terminat. Prețul petrolului a început să o ia în sus, efectul de bază ca urmare a TVA (s-a cam estompat — n.r.) în iunie vom avea primul șoc și în decembrie se va termina cu totul. Vom vedea că inflația va ajunge la 3%", a mai afirmat Rădulescu.

Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credit a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 28 aprilie și a intrat în vigoare în data de 13 mai.

România beneficiază de un rating BBB-/BBB, cu perspectivă stabilă, de la agenția Fitch, de un calificativ Baa3 (grad investițional) de la Moody's și de ''BBB minus'' cu perspectivă stabilă de la Standard & Poor's.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: