Romania va finaliza investitiile necesare pentru furnizarea de gaze naturale Ungariei, in doi ani

Data publicarii: Astazi, 08-06-2016 | Economie

Ministrul Economiei, Costin Borc, si ministrul ungar al Afacerilor Externe si Comertului, Peter Szijjarto, au discutat miercuri la reuniunea ministrilor Comertului din China si Europa Centrala si de Est de la Ningbo, China, despre extinderea relatiilor economice bilaterale, informeaza MTI.

Costin Borc și Peter Szijjarto au convenit ca în următorii doi ani România să finalizeze investițiile necesare pentru a putea furniza gaze naturale Ungariei. De asemenea, cei doi miniștrii au ajuns la un acord pentru a crește numărul punctelor de trecere a frontierei dintre cele două țări. Szijjarto a anunțat că banca ungară Eximbank a deschis o linie de credit de 370 milioane de euro pentru a susține afacerile dintre companiile ungare și românești, adăugând că și grupul petrolier MOL, producător de medicamente Richter, compania energetică MVM și compania aeriană low-cost Wizz Air și-au majorat investițiile în România.

Peter Szijjarto a subliniat că anul trecut România a fost a doua mare piață de export a Ungariei, după Germania, iar volumul schimburilor comerciale a depășit 7,3 miliarde de euro.

Conducta Arad ? Szeged a fost pusă în funcțiune în anul 2010 și în prezent gazele pot fi transportate doar din Ungaria spre România. Aceasta interconectare a fost sprijinită de Comisia Europeană în cadrul Programului European de Redresare Economică în domeniul Energiei (EEPR), lansat de CE în urma crizei gazelor din ianuarie 2009.

Comisia Europeană a confirmat marți că oficialii săi au derulat "inspecții neanunțate" la sediile mai multor companii care activează în sectorul furnizării și transportului de gaze naturale din România.

"Comisia are îngrijorări că firmele implicate ar fi încălcat legislația europeană antitrust care interzice înființarea de carteluri și practicile restrictive, precum și abuzul de poziție dominantă (Articolele 101 și 102 din Tratatul de funcționare a UE). Comisia investighează potențiale practici anticoncurențiale în furnizarea și transportul gazelor naturale în România, în special în legătură cu un presupus comportament anticoncurențial destinat împiedicării exporturilor de gaze naturale din Romania în alte state membre UE", se arată în comunicatul Executivului comunitar.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: