Ponderea euro in rezervele valutare mondiale a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii 16 ani

Data publicarii: Astazi, 08-06-2016 | Economie

Rolul euro in sistemul financiar global a scazut anul trecut, in special in privinta rezervelor valutare, a emiterii de obligatiuni in valuta si a imprumuturilor transfrontaliere, se arata intr-un raport publicat miercuri de Banca Centrala Europeana, transmite Reuters.

După anii de criză și creștere anemică, rolul euro era în declin de mult timp iar cererea a fost afectată de ratele scăzute ale dobânzilor și a randamentelor negative.

Ponderea euro în rezervele valutare mondiale a scăzut cu 0,6 puncte procentuale anul trecut, la 19,9%, al șaselea declin anual consecutiv, ajungând la cel mai redus nivel din 2000, se arată în raport.

"Mai mult, ponderea euro în rezervele valutare mondiale a scăzut cu aproape trei puncte procentuale de la nivelul de vârf înregistrat în 2009, înainte de criza datoriilor din zona euro. Euro a rămas a doua cea mai importantă monedă din sistemul monetar internațional dar se află la mare depărtare de dolarul SUA", apreciază Banca Centrală Europeană.

Deși dolarul rămâne cea mai utilizată monedă din lume, rolul este de asemenea în declin, ceea ce indică o multipolaritate mai ridicată a sistemului monetar internațional, se arată în raport.

În emiterile de obligațiuni în valută, ponderea euro a scăzut cu 10,5 puncte procentuale, la 21,9%, în timp ce la împrumuturile transfrontaliere ponderea euro a scăzut cu 6,7%, la 21,3%.

Declinul euro vine după ce în 30 noiembrie Fondul Monetar Internațional a anunțat includerea yuanului, din 2016, în rândul monedelor din coșul de valute DST (Drepturi Speciale de Tragere) folosite de FMI în tranzacțiile internaționale.

Până acum, coșul FMI cu super-valute includea doar dolarul, euro, lira sterlină și yenul, însă componența sa este revizuită la fiecare cinci ani.

Autoritățile de la Beijing încearcă să crească utilizarea yuanului în schimburile internaționale, pentru a reflecta statutul Chinei de a doua economie mondială. Unii analiști preconizează chiar că într-o zi moneda chineză ar putea rivaliza cu dolarul american, care, în prezent, este valuta de referință la nivel mondial.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: