IEA reduce estimarile privind piata gazelor naturale din cauza supraproductiei

Data publicarii: Astazi, 08-06-2016 | Economie

Incetinirea cresterii cererii si supraproductia vor afecta probabil pretul gazelor naturale si vor forta in urmatorii cinci ani schimbarea modului de stabilire a pretului la furnizorii prin gazoducte, cum ar fi Gazprom, potrivit unui raport al Agentiei Internationale a Energiei (IEA), transmite Reuters.

Piața gazelor naturale se confruntă cu concurența venită din partea energiei regenerabile și a cărbunelui ieftin dar și cu abundența livrărilor de gaz natural lichefiat (LNG).

Creșterea livrărilor de gaze de 2,5% înregistrată în ultimii șase ani ar urma să încetinească la 1,5% până în 2021, apreciază IEA.

"Evoluțiile recente indică o perioadă de supraproducție. În următorii cinci ani vom asista la o reașezare a comerțului mondial cu gaze naturale. Suntem la începutul unui nou capitol pe piața europeană a gazelor naturale, în special în privința prețurilor. Aș fi optimist să mă aștept la o creștere a prețului gazelor naturale", a apreciat șeful IEA, Fatih Birol.

Furnizorii din Rusia și Qatar se confruntă cu un excedent deoarece capacitatea de export va urca cu 45% până în 2021, în special din SUA și Australia. În același timp, cererea va încetini, în special din partea importatorilor importanți, cum ar fi Japonia și Coreea de Sud, se arată în raport.

Cererea de gaze din China a scăzut la 4% în 2015, cel mai lent ritm din peste 15 ani, dar ar urma să se redreseze la 9% până în 2021, apreciază IEA.

Instituția estimează că importurile de gaze naturale în Europa vor crește cu 40 miliarde metri cubi (bcm) până în 2021 pe fondul scăderii producției pe acest continent. Prețurile scăzute pe piața spot vor spori tensiunile privind contractele pe termen lung cu clienții europeni și vor forța Gazprom să se adapteze la un mecanism al prețurilor mai competitiv, avertizează IEA.

Declinul prețului la petrol a afectat nivelul gazelor naturale exportate de Gazprom, deoarece, în majoritatea contractelor de furnizare, prețul gazelor exportate este legat de cel al barilului de țiței.

Companiile europene cumpără gaze naturale încheind contracte pe termen lung, dar trebuie să-l vândă clienților la prețuri de retail mai scăzute, legate de piața spot. În prezent, Gazprom este presat de Uniunea Europeană să-și modifice sistemul de vânzare al gazelor naturale pe baza contractelor pe termen lung

IEA este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenția a fost înființată ca răspuns la primul șoc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: