Putin spune ca Rusia nu a abandonat proiectele Turkish Stream si South Stream

Data publicarii: Astazi, 08-06-2016 | Economie

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat marti ca Moscova nu a abandonat in mod "definitiv" proiectele Turkish Stream si South Stream dar ca are nevoie de o pozitie clara din partea Comisiei Europene, informeaza Reuters.

Conducta South Stream, ale cărei lucrări au fost lansate în decembrie 2012, ar fi urmat să lege Rusia de Bulgaria via Marea Neagră, pentru a se îndrepta apoi spre Europa Centrală. Însă, la finele lui 2014, președintele rus Vladimir Putin a anunțat că gazoductul South Stream nu va mai fi construit, urmând ca Rusia să construiască o altă o conductă submarină, denumită Turkish Stream, pentru transportul de gaze naturale din Rusia spre Turcia. Cu toate acestea, în luna decembrie 2015 Moscova a suspendat în mod unilateral negocierile pentru Turkish Stream după doborârea de către aviația turcă a unui avion de vânătoare rusesc în apropiere de granița cu Siria.

"Există desigur unele dificultăți politice cu Turcia, acest lucru este binecunoscut. Dar nu am anulat în mod irevocabil niciunul din aceste proiecte, nici South Stream și nici Turkish Stream", a declarat Vladimir Putin la finalul întâlniri cu premierul Benjamin Netanyahu. "Avem nevoie de o poziție clară din partea Comisiei Europene. O poziție clară, inteligibilă și precisă. Până în prezent nu există o astfel de poziție cu privire la niciunul din aceste proiecte", a adăugat Putin.

Disputa dintre Bruxelles și Moscova cu privire la proiectul South Stream a apărut după anexarea de către Rusia a Peninsulei Crimeea și introducerea de către Occident a mai multor sancțiuni economice împotriva Rusiei.

Separat, președintele Consiliului director de la Gazprom, Viktor Zubkov, a declarat marți că grupul rus va propune Uniunii Europene să aprovizioneze cu gaze sudul Europei prin Marea Neagră, cu ocazia vizitei pe care președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, o va efectua în Rusia la mijlocul acestei luni. "Juncker ar trebui să înțeleagă că nu există o variantă mai bună pentru a livra gaze naturale în sudul Europei", a spus Zubkov.

Între timp, în luna martie, Comisia Europeană și-a anunțat sprijinul pentru proiectul gazoductului Trans-Adriatic Pipeline (TAP), care începând din 2020 ar urma să transporte gaze naturale din Azerbaidjan până în Uniunea Europeană via Grecia, Albania și Italia. TAP face parte din Coridorul sudic de gaze, care are o lungime de peste 3.500 de kilometri și traversează șapte state având drept obiectiv conectarea pieței UE cu noi surse de aprovizionare cu gaze.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: