Banca Mondiala investeste intr-o companie de reasigurare a riscurilor de catastrofa

Data publicarii: 30-11-2006
International Financial Corporation (IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale, va aloca 20 milioane dolari pentru a detine 20% din actiunile unei noi societati de reasigurare a riscurilor de catastrofa, care va fi infiintata impreuna cu firma PartnerRe Ltd, a anuntat, joi, IFC. Potrivit IFC, valoarea totala a capitalului social al nou-infiintatei companii de reasigurare a riscurilor de catastrofa va fi de circa 100 milioane dolari, suma care va fi subscrisa de cei doi actionari, IFC si PartnerRe Ltd, in rate, potrivit proiectului de investitie afisat pe pagina de internet a IFC.

Compania de reasigurare care va fi infiintata de IFC si PartnerRe Ltd va purta numele de Global Index Reinsurance Facility (GIRIF) si va avea ca obiect de activitate subscrierea de riscuri meteorologice si alte riscuri de catastrofa in tarile in curs de dezvoltare, precum si acordarea de asistenta tehnica si financiara in domeniu guvernelor, companiilor private, agricultorilor, precum si institutiilor de intermediere financiara. GIRIF va reasigura riscurile de catastrofa care ameninta progresul economic al tarilor in curs de dezvoltare si in special comunitatile rurale sarace.

"Proiectul de infiintare a GIRIF va avea un impact puternic asupra dezvoltarii economice a tarilor in curs de dezvoltare, punand la dispozitia acestora un instrument financiar capabil sa atenueze efectele economice ale catastrofelor naturale, acoperind, partial, pierderile cauzate de acestea comunitatilor din tarile respective", se spune in proiectul de infiintare a GIRIF.

Potrivit IFC, locatia in care va functiona noua companie de reasigurare a riscurilor de catastrofa nu a fost inca stabilita, ea urmand sa fie o "jurisdictie acceptabila" pentru o societate mixta.

PartnerRe Ltd va fi actionarul principal al GIRIF, urmand sa detina 49% din actiunile noii companii, printr-o subscriere in valoare de 35 milioane dolari  potrivit proiectului IFC. PartnerRe Ltd este unul dintre liderii mondiali ai industriei reasigurarilor. Compania a fost infiintata in 1993 si era specializata in reasigurarea riscurilor de catastrofa. In prezent, PartnerRe Ltd este unul dintre primii zece reasiguratori ai lumii si mai ofera produse specifice in domeniul asigurarilor generale si de viata. Dupa primele noua luni din 2006, PartnerRe Ltd dispunea de active totale in valoare de 14,8 miliarde dolari si de o capitalizare totala de 4,4 miliarde dolari.

International Finance Corporation face parte din Grupul Bancii Mondiale, fiind sectorul privat al acesteia. IFC este unul din cei mai mari finantatori pentru intreprinderile mici si mijloci din tarile in curs de dezvoltare. De la infiintare, din anul 1956 si pana in prezent,  IFC a angajat peste 56 miliarde dolari din fondurile sale pentru investitii private, in tarile in curs de dezvoltare si a mobilizat alte 26 miliarde dolari in sindicalizari, pentru 3.531 companii din 140 de tari.

Rolul guvernului in sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor ar trebui sa fie limitat doar la interventia in caz de catastrofe, dar ar fi necesar ca acesta sa impuna standarde de constructie mai bune, ceea ce ar salva vieti, declara, la inceputul lunii octombrie, specialistul Bancii Mondiale (BM) in asigurari, Eugene Gurenko.

Rolul guvernului ar trebui sa fie limitat, deoarece dezastrele naturale mici pot fi asigurate, cele mai severe pot fi suportate de reasigurare si doar in cazul unor calamitati extrem de severe ar trebui sa intervina guvernul, a apreciat specialistul Bancii Mondiale (BM).

Expertul Bancii Mondiale in probleme legate de asigurare si reasigurare, Eugene Gurenko a apreciat ca ar trebui urmati anumiti pasi pentru a ajunge la relatia optima. In primul rand, un guvern ar ar trebui sa stabileasca obligatiile pe care le are in urma unui dezastru, sa evalueze pagubele, sa calculeze modalitati de reducere a costurilor datorate calamitatilor, sa calculeze ponderea fondurilor ce vor fi primite ca ajutor in urma dezastrului si, in cele din urma, sa calculeze cea mai eficienta strategie din punct de vedere al costurilor, a subliniat specialistul BM. "Singura cale de a face fata riscului este sa il evaluezi si, apoi, sa-l gestionezi", a declarat, luni, Gurenko.

Motivand necesitatea implicarii Guvernului, Hurenko a afirmat ca tine de capacitatea financiara a pietei de reasigurare, de capitalul disponibil, de prudentialitate si de managementul riscului. Guvernul ar trebui, de asemenea, sa se implice in managementul riscurilor inaintea producerii catastrofelor.

Deoarece pretul reasigurarilor fluctueaza in functie de magnitudinea catastrofelor naturale, cea mai buna organizare si solutie este reprezentata de un parteneriat public-privat, a apreciat Gurenko. Rolul guvernului in acest proiect ar trebui sa fie sa aduca un capital initial pentru constituirea pool-ului de reasigurare, sa ofere suportul legislativ necesar si sa se ocupe cu educarea publica, supravegherea si consultanta asiguratorilor si reasiguratorilor, a declarat Gurenko. De asemenea, rolul sectorului privat ar fi sa stabileasca preturi, distributia, sa evalueze riscurile si sa plateasca indemnizatiile, a mai spus specialistul BM. Cheia succesului este, in opinia lui Gurenko, delimitarea clara intre responsabilitatile Guvernului si cele ale sectorului privat.

O alta solutie propusa de BM este constituirea pool-urilor de risc, care vor creste capacitatea de gestionare a riscurilor. Cu cat sunt pool-urile mai mari, cu atat pretul reasigurarilor va fi mai mic, a aratat Gurenko. Astfel, pentru o asociere nationala a companiilor de reasigurare ("pool" de risc), pretul reasiguratorilor ar fi, intr-o tara ca Romania, intre 3% si 3,5% din primele incasate de companiile de asigurari, a afirmat specialistul BM. In cazul unui pool al reasiguratorilor facut pe o regiune, companiile de reasigurare ar cere 3% din primele incasate, iar in cazul unui pool global al reasiguratorilor, pretul reasigurarii ar scadea la 2% din prime, a estimat expertul BM. Acesta a mai adaugat ca in momentul de fata se lucreaza la constituirea pool-ului de reasigurare global. Gurenko a subliniat faptul ca pool-urile nu inlocuiesc sistemul de asigurari, ci il completeaza.

In opinia lui Gurenko, este foarte important ca Guvernul sa impuna standarde de constructie mai bune, ceea ce va salva vieti si va reduce din costurile suferite in urma catastrofelor. Acesta a adaugat ca in tarile mai sarace, cladirile sunt mai vulnerabile la dezastre. "Nu este destula disciplina pe piata in tarile emergente pentru a construi case mai bune", a declarat Gurenko.

Gurenko a exemplificat ca efectele dezastrelor naturale sunt mai pronuntate asupra economiilor nationale in tarile mai putin dezvoltate. Astfel, cutremurul de la Izmit, Turcia, din 1999 a a cauzat daune ce au reprezentat 5% din produsul intern brut (PIB) al Turciei si au necesitat fonduri de 21% din veniturile statului. Un alt exemplu pregnant este dat de uraganul Mitch, care a lovit Honduras in 1998, a reprezentat 34% din PIB si a costat 158% din veniturile Honduras. La celalalt pol se afla Statele Unite ale Americii, care au suferit pierderi mult mai mici in 1994, cand a avut loc cutremurul de la Northridge. Desi acest cutremur a fost cel mai devastator din istoria SUA dupa valoarea daunelor si a avut o valoare a pagubelor de 0,3% din PIB-ul SUA, Statele Unite au platit 2% din veniturile pe acel an, a exemplificat expertul BM.

Potrivit proiectului de lege privind asigurarea obligatorie a locuintei, elaborat de guvernul Romaniei, impotriva dezastrelor vor fi asigurate obligatoriu numai constructiile cu destinatie de locuinte, nu si bunurile din interior sau dependintele. Pretul anual al politei de asigurare va fi ajustat, la pretul real, in functie de rezultatele unui studiu privind managementul riscului la dezastre. Proprietarii care vor dori o valoare de despagubire mai mare decat suma stabilita de Guvern, vor putea incheia o asigurare facultativa.

Valoarea maxima garantata, in caz de dezastru natural, va fi de 20.000 de euro, pentru care fiecare familie va plati o prima anuala de 20 de euro, indiferent unde este situat imobilul. Suma de 20 euro va fi platita de proprietarii de apartamente si vile. Pentru casele din caramida arsa, piatra naturala sau alte materiale, fara cadre din beton armat, valoarea asigurata se va ridica la 12.000 de euro, iar locuintele cu pereti din lemn, caramida nearsa, paianta sau alte materiale asemanatoare vor fi asigurate pentru suma maxima de 6.000 de euro. Proprietarii care au deja incheiata o polita de asigurare nu vor fi obligati sa incheie un alt contract de asigurare, asiguratorul urmand sa cedeze, din valoarea primei incasate, suma de 20 de euro, catre compania care va fi infiintata in scopul implementarii acestui proiect.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: