O agenda europeana pentru economia colaborativa
Data publicarii: 02-06-2016 | EconomieComisia Europeana a prezentat, joi, orientari menite sa sprijine consumatorii, intreprinderile si autoritatile publice sa se implice in economia colaborativa, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
Întrucât economia colaborativă începe să prindă rădăcini în UE, autoritățile naționale și locale răspund printr-un mozaic de măsuri de reglementare. Aceasta abordare fragmentată a noilor modele de afaceri creează incertitudine pentru operatorii tradiționali, pentru noii prestatori de servicii, precum și pentru consumatori și ar putea obstrucționa inovarea, crearea de locuri de muncă și creșterea economică. În replică, Comisia a publicat joi orientări în baza cărora statele membre să poată asigura o dezvoltare echilibrată a economiei colaborative.
"O economie europeană competitivă are nevoie de inovare, fie ca e vorba de domeniul produselor sau de cel al serviciilor. Rolul nostru este de a încuraja un mediu de reglementare care să permită dezvoltarea unor noi modele comerciale, asigurând în același timp protecția consumatorilor, precum și o impozitare echitabilă și condiții de muncă echitabile", a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen.
"Dacă permitem ca piața noastră unică să fie fragmentată de-a lungul unor linii naționale sau chiar locale, Europa, în ansamblul ei, are de pierdut. Astăzi, oferim orientări juridice pentru autoritățile publice și operatorii de pe piață în vederea dezvoltării echilibrate și sustenabile a acestor noi modele de afaceri. Invităm statele membre să își revizuiască reglementările, ținând seama de aceste orientări, și să fie pregătite să le sprijine în acest proces", a declarat la rândul său comisarul european pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, Elzbieta Bienkowska.
Comunicarea intitulată "O agendă europeană pentru economia colaborativă" conține orientări cu privire la modul în care legislația în vigoare a UE ar trebui aplicată în acest sector dinamic și cu o evoluție rapida, clarificând aspectele-cheie cu care se confrunta operatorii de pe piață și autoritățile publice.
Comunicarea invită statele membre ale UE să reexamineze și, la nevoie, să revizuiască legislația existentă în conformitate cu aceste orientări. Comisia va monitoriza mediul de reglementare aflat într-o evoluție rapidă, precum și progresele în domeniul economic și al afacerilor. Ea va urmări tendințele prețurilor și ale calității serviciilor și va identifica eventualele obstacole și probleme generate de reglementările naționale divergente sau de lacunele în materie de reglementare.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice