Manea (BCR): In momentul acesta Romania creste peste potential
Data publicarii: 24-05-2016 | EconomieCresterea economica inregistrata de Romania este una peste potential, acesta fiind calculat la 2,5% - 2,6%, in conditiile in care tara creste cu 3,5% - 3,6%, a afirmat Sergiu Manea, CEO al BCR, in cadrul unei conferinte de specialitate.
"Nu avem în momentul acesta un așa numit GDP growth potential — creșterea produsului intern brut în termeni de potențialitate, suficient de robust. În momentul acesta România crește peste potențial. Potențialul calculat este 2,5% — 2,6%, iar România crește cu 3,5% — 3,6%. Dacă compari creșterea României foarte bună, nemaipomenit, extraordinar și sunt foarte bucuros că ea există, cu tipul de creștere din Cehia și Suedia, la nivel calitativ, într-adevăr începem să avem o problemă pentru că avansul peste potențial se cheamă bubble", a spus Sergiu Manea la conferința "Capitalul uman al României — forța de muncă adecvată din economie și producătorul de valoare adăugată în societate: cum recuperăm ce am ignorat în ultimii 25 de ani".
Potrivit acestuia, cu o creștere de 2 — 3%, România nu va trece de 75% din nivelul țărilor de la Visegrad (Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria — n.r.).
"În lipsa unei dezvoltări coordonate, România este condamnată să crească cu 2 — 3% pe an. Ce înseamnă 2 — 3% pentru România? Înseamnă că țara nu va depăși pragul real de 75% — 80% față de țările de la Vișegrad. Iar ca să fim foarte clari, în momentul în care vorbim de obiectivele pe termen mediu și lung ale țării noastre, acestea se traduc de fapt, în cazul în care ele ar exista, în închiderea gap-ului de nivel de trai", a declarat Sergiu Manea.
De asemenea, acesta a spus că lipsa infrastructurii de transport și lipsa unei forțe de muncă mediu calificate au devenit principalul impediment pentru atractivitatea României față de investitorii străini existenți sau potențiali.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani