Comisia Europeana vrea sa promoveze energia atomica ("Der Spiegel")
Data publicarii: 17-05-2016 | EconomieComisia Europeana (CE) vrea sa promoveze construirea de centrale atomice, precum si dezvoltarea de mici reactoare, relateaza, marti, editia online a saptamanalului "Der Spiegel", care citeaza un plan strategic elaborat la Bruxelles.
Conform agenției EFE, documentul, la care a avut acces publicația germană, urmărește să pună bazele viitoarei politici nucleare a CE și va fi analizat miercuri de comisarii pentru energie, în vederea aprobării.
Textul propune, printre altele, consolidarea cooperării între cele 28 de state membre pentru cercetarea, dezvoltarea, finanțarea și construirea de reactoare noi și inovatoare.
De asemenea, militează pentru îmbunătățirea condițiilor cadru pentru investiții în energia atomică, cu sprijinul Fondului European pentru Investiții Strategice.
Totodată, CE încearcă să accelereze construirea de mici reactoare, pentru ca acestea să poată intra în funcțiune cel târziu până în 2030.
Conform unor experți consultați de "Der Spiegel", această inițiativă va urmări reducerea dependenței energetice de gazele rusești și obținerea unor avansuri în vederea reducerii emisiilor de CO2 pe care le provoacă producția de alte tipuri de energie, în special termică.
Planul comunitar acordă atenție specială securității și necesită probe de rezistență a materialelor pentru centralele nucleare mai vechi.
Aceste dezvăluiri au provocat iritare atât în rândul membrilor Guvernului cât și al Opoziției din Germania, unde vechea legislatură a aprobat "stingerea" sectorului nuclear până în 2022.
În UE există, în prezent, 131 de centrale nucleare, în 14 țări, cu o capacitate totală de 121 gigawați, și 14 state membre intenționează să construiască noi centrale nucleare.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani