Piata rezidentiala din Romania ramane subdezvoltata, in 2016 (raport)
Data publicarii: 11-05-2016 | EconomiePiata rezidentiala din Romania ramane subdezvoltata, in 2016, iar investitorii vor continua sa achizitioneze terenuri pentru dezvoltari pe termen lung, potrivit unui raport al consultantului imobiliar DTZ Echinox.
'Anul 2016 a început cu o tranzacție semnificativă pentru piața de terenuri din București. Vastint, investitor suedez, a achiziționat un teren de 48 ha în Băneasa — Sisești pentru un proiect mixt (în principal rezidențial). Per total, în primul trimestru al anului 2016, au fost tranzacționate terenuri cu destinație comercială în valoare de 35 milioane euro, valoare dublă față de aceiași perioadă a anului trecut. Piața rezidențială din România rămâne subdezvoltată, iar investitorii vor continua să achiziționeze terenuri pentru dezvoltări pe termen lung, având în vedere prețurile accesibile și cererea în creștere pentru locuințe noi', se arată în document.
Potrivit acestuia, retailerii dominanți — operatori de tip 'big box' — continuă să aibă planuri de extindere în București și vor fi printre cei mai activi cumpărători în 2016, vizând în principal zonele cu densități rezidențiale ridicate.
'În București, sunt prognozate livrări semnificative de clădiri de birouri în 2016 și 2017. Cu toate acestea, din moment ce finanțarea rămâne restrictivă, este posibil ca o parte dintre proiectele planificate pentru 2018, să fie vândute înainte de începerea construcției', informează documentul citat.
În București, în 2015 au fost tranzacționate terenuri cu destinație comercială cu o suprafață totală de 45 ha și un preț cumulat de 90 milioane euro. Cei mai activi cumpărători care au achiziționat terenuri pretabile pentru dezvoltări comerciale au fost investitorii suedezi și cei locali.
'Cele mai interesante achiziții au fost performate de jucători precum IKEA și Skanska: IKEA a achiziționat un teren în partea de Est a Bucureștiului, în timp ce Skanska a achiziționat două terenuri în București, unul în Barbu Văcărescu — Floreasca (în partea de Centru-Nord a Bucureștiului) și unul în zona Politehnică (partea de Vest a Bucureștiului). Ambele locații se află printre cele mai importante destinații de birouri din București. Investitorii greci și austrieci, care au fost printre cei mai activi în România în ultimul deceniu, nu au avut achiziții semnificative în 2015', informează sursa citată.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii