Leii noi: 80 la suta din numerar
Data publicarii: 29-11-2006Cati lei noi sunt pe piata
La finele lunii octombrie, la populatie si la firme erau puse in circulatie 710 milioane de bancnote si 489 de milioane de monede ale leului nou. Acestea cantareau nu mai putin de 2.670 de tone. Numerarul era completat de 99 de milioane de bancnote si de 884 de monede din vechea emisiune.
Ce lei vechi au rezistat pe piata
Bancnotele de 500.000 de lei vechi erau cele mai numeroase in randul bancnotelor din vechea emisiune monetara care rezistasera pe piata. Acestea reprezentau aproape 37a din bancnotele din vechea emisiune care se mai aflau inca in circulatie. O explicatie este faptul ca BNR a utilizat aceste bancnote la platile facute catre banci pana la finele lunii august.
Bancnotele de 500.000 lei vechi erau intens solicitate de banci. Acestea le utilizau pentru a alimenta bancomatele care nu erau inca adaptate "masurilor" bancnotelor leului nou.
Bancnotele de 10.000 de lei vechi si cele de 100.000 de lei vechi reprezentau cate o cincime din numarul total al vechilor bancnote aflate inca in circulatie.
In ceea ce priveste monedele, cele de 100 de lei erau cele mai numeroase in totalul celor din vechea emisiune neretrase inca de pe piata, potrivit datelor BNR. Acestea reprezentau mai mult de o treime din total. Aceste monede nu mai sunt utilizate insa de mult timp pentru plati. "Cifrele indica, de fapt, numarul mare de monede stocat la populatie, distrus sau pierdut de-a lungul perioadei scurse de la data punerii in circulatie. Practic, aceste monede nu mai sunt utilizate la plati, (...) ceea ce face imposibila inlocuirea lor de catre banca centrala", explica reprezentantii BNR.
Un procent insemnat il reprezinta insa si monedele de 1.000 de lei vechi aflate inca in circulatie: aproape 25% din totalul monedelor vechi.
Preschimbare prin... scrisori
Dupa 31 decembrie, leii vechi ramasi prin buzunare vor putea fi preschimbati in lei noi, fara plata unor taxe sau comisioane. "BNR are in vedere autorizarea tuturor institutiilor de credit care doresc sa i se alature in actiunea de preschimbare, fara a percepe taxe sau comisioane, prin implicarea pe o perioada scurta de timp, respectiv de o luna", anunta reprezentantii bancii centrale.
Banii rataciti prin buzunare sau prin portmonee nefolosite vor putea fi schimbati pe lei noi timp nelimitat. Acestia vor putea fi trimisi la sucursalele sau sediul central al BNR prin scrisori recomandate cu valori declarate. Cei care expediaza o astfel de scrisoare cu lei vechi vor primi acasa tot o scrisoare recomandata cu valoare declarata cu echivalentul sumei trimise in lei noi.
Citeste tot articolul in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani