FMI vrea sa demareze imediat discutiile pentru reducerea datoriei Greciei (FT)
Data publicarii: 06-05-2016 | EconomieFondul Monetar International a cerut ministrilor de Finante din zona euro sa inceapa imediat negocierile pentru a acorda Greciei o reducere de datorii, in pofida opozitiei exprimate de Germania, in conditiile in care luni are loc o reuniune de urgenta a Eurogrupului, informeaza Financial Times.
Într-o scrisoare trimisă joi seara celor 19 miniștrii de Finanțe din zona euro, directorul general al FMI, Christine Lagarde, apreciază că negocierile dintre Atena și creditorii internaționali, în legătură cu reducerile bugetare "de rezervă" în valoare de trei miliarde de euro, au eșuat iar diminuarea datoriilor trebuie pusă imediat pe masa discuțiilor, în caz contrar existând pericolul ca FMI să nu mai participe la acest program.
"Credem că măsurile specifice de reformă economică, restructurarea datoriilor și finanțarea trebuie discutate simultan. Pentru ca noi să sprijinim Grecia cu un nou acord FMI este esențial ca finanțarea și ștergerea datoriilor către partenerii europeni ai Greciei să se bazeze pe ținte fiscale care sunt realiste deoarece sunt sprijinite de măsuri credibile pentru a le atinge", se arată în scrisoarea trimisă de Christine Lagarde.
Atât FMI, cât și șeful său pentru Europa, Poul Thomsen, au fost criticați în ultimele luni de o serie de oficiali greci pentru că au solicitat măsuri excesive de austeritate.
În paralel, Grecia este paralizată începând de vineri de o grevă generală de 48 de ore organizată de principalele sindicate din Grecia pentru a protesta față de intenția Guvernului de a trece prin Parlament două proiecte de lege controversate cu privire la reforma pensiilor și impozitul pe venituri. Parlamentarii greci vor să adopte aceste noi măsuri de austeritate înainte de reuniunea de luni a miniștrilor de Finanțe din zona euro, în speranța că îi va convinge astfel pe creditori să elibereze noi fonduri din acordul de asistență.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice