Romania a primit derogare pentru cheltuirea fondurilor SAPARD
Data publicarii: 28-11-2006"Pentru ca in 2006 nu s-a reusit decat plata corespunzatoare anului 2002, Romania a solicitat si a primit derogare de la Comisia Europeana, pentru ca platile aferente lui 2004, sa se realizeze pana la sfarsitul anului 2007", a declarat, marti, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Danut Apetrei, prezent la reuniunea Comitetului de Monitorizare a Programului SAPARD.
Concret, pentru programul SAPARD Romania a primit 1, 5 miliarde de euro,din care nu a reusit sa cheltuie decat 655,6 milioane de euro. Diferenta trebuie utilizata pana in 2008, data la care se finalizeaza programul SAPARD.
Misiunea APDRP-ului nu este deloc usoara. In primul rand s-a vazut ca a fost imposibil sa se respecte regulile impuse de Comisia Europeana. In al doilea rand, anul viitor, Romania primeste de la Uniunea Europeana, circa 500 de milioane de euro, bani alocati pentru dezvoltare rurala aflati tot in gestiunea APDRP.
Chiar daca in perioada 2000-2006, Romania nu a reusit sa efectueze plati decat in valoare de 655,6 milioane de euro, iar la anul primeste cam tot atat, autoritatile din Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), nu sunt ingrijorare pentru perioada post- adearare.
"Cu siguranta o sa fie greu si pana acum a fost, dar am dovedit ca suntem capabili sa gestionam fonduri europene", a declarat, marti, secretarul de stat din Miniaterul Agriculturii, Danut Apetrei.
La fel de dificila va fi si evaluarea tuturor proiectelor depuse in cadrul programului SAPARD, pana in primavara anului 2007, cand se vor primi proiecte pentru fondurile europene alocate dezvoltarii rurale.
Din cele aproximativ 6.500 de proiecte depuse la SAPARD pana in 2006 au fost contractate 4.200 de dosare. Evaluarea celorlalte proiecte trebuie finalizata pana cel tarziu in luna aprilie, anul viitor.
"Absorbtia fondurilor europene nu reprezinta o problema, dar ne dorim o diminuare a birocratiei astfel incat beneficiarul sa dispuna mai usor de acesti bani", a declarat Danut Apetrei. Acesta a precizat ca vor exista mai multe masuri in acesta directie printre care posibilitatea ca solicitantul sa depuna proiectul la oficiul judetean, nu la cel regional, ca pana acum.
Romania va primi 500 de milioane de euro pentru dezvoltare rurala in 2007, din totalul fondurilor europene de 7,5 miliarde de euro alocate de UE acestui sector, pana in 2013.
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului