Romania a primit derogare pentru cheltuirea fondurilor SAPARD
Data publicarii: 28-11-2006
"Pentru ca in 2006 nu s-a reusit decat plata corespunzatoare anului 2002, Romania a solicitat si a primit derogare de la Comisia Europeana, pentru ca platile aferente lui 2004, sa se realizeze pana la sfarsitul anului 2007", a declarat, marti, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Danut Apetrei, prezent la reuniunea Comitetului de Monitorizare a Programului SAPARD.
Concret, pentru programul SAPARD Romania a primit 1, 5 miliarde de euro,din care nu a reusit sa cheltuie decat 655,6 milioane de euro. Diferenta trebuie utilizata pana in 2008, data la care se finalizeaza programul SAPARD.
Misiunea APDRP-ului nu este deloc usoara. In primul rand s-a vazut ca a fost imposibil sa se respecte regulile impuse de Comisia Europeana. In al doilea rand, anul viitor, Romania primeste de la Uniunea Europeana, circa 500 de milioane de euro, bani alocati pentru dezvoltare rurala aflati tot in gestiunea APDRP.
Chiar daca in perioada 2000-2006, Romania nu a reusit sa efectueze plati decat in valoare de 655,6 milioane de euro, iar la anul primeste cam tot atat, autoritatile din Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), nu sunt ingrijorare pentru perioada post- adearare.
"Cu siguranta o sa fie greu si pana acum a fost, dar am dovedit ca suntem capabili sa gestionam fonduri europene", a declarat, marti, secretarul de stat din Miniaterul Agriculturii, Danut Apetrei.
La fel de dificila va fi si evaluarea tuturor proiectelor depuse in cadrul programului SAPARD, pana in primavara anului 2007, cand se vor primi proiecte pentru fondurile europene alocate dezvoltarii rurale.
Din cele aproximativ 6.500 de proiecte depuse la SAPARD pana in 2006 au fost contractate 4.200 de dosare. Evaluarea celorlalte proiecte trebuie finalizata pana cel tarziu in luna aprilie, anul viitor.
"Absorbtia fondurilor europene nu reprezinta o problema, dar ne dorim o diminuare a birocratiei astfel incat beneficiarul sa dispuna mai usor de acesti bani", a declarat Danut Apetrei. Acesta a precizat ca vor exista mai multe masuri in acesta directie printre care posibilitatea ca solicitantul sa depuna proiectul la oficiul judetean, nu la cel regional, ca pana acum.
Romania va primi 500 de milioane de euro pentru dezvoltare rurala in 2007, din totalul fondurilor europene de 7,5 miliarde de euro alocate de UE acestui sector, pana in 2013.
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii