Proiectul de lege al pensiilor private defavorizeaza femeile
Data publicarii: 28-11-2006
Centrul Parteneriat pentru Egalitate solicita punerea in dezbatere publica de catre institutiile responsabile ideea egalizarii varstei de pensionare a femeilor cu cea a barbatilor.
"In prezent femeile se pensioneaza cu cinci ani mai devreme decat barbatii ceea ce intr-o schema de pensii private la care se contribuie cu un procent fix din venituri afecteaza negativ marimea activelor personale ale femeilor si implicit pensia lor", a spus Alina Chiriac.
Dat fiind ca in Romania speranta de viata a femeilor dupa pensionare este in medie cu zece ani mai mare decat a barbatilor, valoarea contributiilor unei femei la un fond de pensii se va imparti la un numar mai mare de ani decat in cazul barbatului, ceea ce in conditii de egalitate a valorii contributiilor va face ca pensia lunara a femeilor sa fie mult mai mica decat cea a barbatilor.
Centrul Parteneriat pentru Egalitate cere ca la calculul pensiei lunare sa se utilizeze tebele biometrice unisex, folosindu-se media aritmetica dintre speranta medie de viata a femeilor si cea a barbatilor. Aceste tabele unixsex ar trebui sa fie impuse prin lege in cazul schemelor de pensii private obligatorii, caci aceste scheme au in esenta scopuri publice.
De asemenea, pe perioada concediului de maternitate si a celui de crestere si ingrijire a copilului, femeia nu poate plati contributii din venit, iar aceasta intrerupere in plata contributiilor la fondul de pensi private, are consecinte negative asupra acumularii drepturilor de pensii pentru femei.
Centrul Parteneriat pentru Egalitate cere sa se plateasca contributiile la pensiile private obligatorii pentru persoanele aflate in concediu de maternitate si de crestere si ingrijire a copilului, din bugetul de stat sau din alte surse fiannciare. "Nu este moral sa fie penalizate financiare persoanele care au luat decizia de a naste si de a creste un copil, mai ales in conditiile scaderii dramatice a ratei natalitatii in Romania in ultimii ani", a spus Alina Chiriac.
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii