La banci ne putem pastra in siguranta bunurile de valoare
Data publicarii: 28-11-2006
Caseta de valoare este un serviciu oferit de institutiile bancare. Bunurile de valoare (monede, bijuterii, titluri, certificate de depozit, actiuni, cetificate de mostenire sau orice obiect de o valoare mai mult sentimentala decat materiala) pot fi depozitate in astfel de casete, in cea mai mare siguranta. Bancile se angajeaza sa pastreze confidentialitatea tuturor operatiunilor.
Bancile nu accepta ca in casetele de valori sa fie depozitate substante toxice, narcotice, explozibili sau orice alte bunuri interzise de lege si care aduc prejudicii bancii.
De unde atata siguranta?
Casetele de valori sunt pastrate in cadrul bancilor, unele dintre cele mai sigure institutii. Acces la o cutie de valori nu poate avea decat persoana care a inchiriat-o sau o persoana imputernicita.
Cutia de valori de la HVB Tiriac Bank are o incuietoare magnetica dubla care poate fi deschisa doar prin actionarea simultana a doua chei. Cele doua chei nu raman nici in posesia bancii, nici a clientului, impartindu-se in mod echitabil. Un functionar al bancii nu va putea deschide niciodata o cutie de valori din proprie initiativa.
La BCR, cheia de la caseta este data clientului, in timp ce cheia de la dulap este pastrata de casier.
Consultarea valorilor dintr-o caseta Bancpost sau orice modificare adusa continutului casetei se fac doar de persoana imputernicita sau de un delegat, pe baza unei legitimatii de acces.
Clientul alege perioada de depozitare
Casetele de valori se inchiriaza pe o perioada determinata. Termenul minim de inchiriere al unei casete este la Bancpost de 1 luna, in timp ce HVB Tiriac Bank ofera acest serviciu pentru o perioada de cel putin 1 an.
Taxa care se plateste la HVB Tiriac Bank depinde de marimea casetei de valori si este perceputa de banca la inceputul perioadei de folosire.
Bancpost percepe pentru acest serviciu o garantie purtatoare de dobanda in suma fixa, indiferent de perioada pentru care se apeleaza la acest serviciu bancar. Banca va restitui garantia in momentul in care se renunta la acest serviciu.
BCR impune plata unui comision pentru o perioada de minimum 1 luna in valoare de 50 RON.
Pentru a inchiria o caseta de valori se completeaza un contract de depozitare si se plateste comisionul perceput de banca pentru acest serviciu.
Pentru a avea acces la serviciul Seif BCR, se incheie un contract de primire in depozit in 2 exemplare, unul ramand la banca si altul fiind inmanat clientului. Acesta va primi si un permis de intrare in banca, precum si cheia casetei. In momentul in care renunta la acest serviciu, clientul va depune o cerere.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii