FMI: Riscurile la adresa stabilitatii financiare sunt in crestere
Data publicarii: 13-04-2016 | EconomiePietele financiare globale s-au calmat dupa recentele turbulente, insa mai e mult de facut pentru a se asigura stabilitatea financiara pe plan mondial, pe fondul incetinirii cresterii economice, a scaderii preturilor la materiile prime si a temerilor privind evolutia Chinei, se arata in Raportul de stabilitate financiara globala publicat miercuri de Fondul Monetar International (FMI), transmite Reuters.
Din octombrie, au sporit riscurile cu care se confruntă sistemul financiar, iar turbulențele ar putea ușor reapărea și s-ar putea intensifica, dacă nu sunt adoptate măsuri de curățire a bilanțurilor băncilor, în special în China și Europa, avertizează FMI.
Dacă perspectivele privind creșterea economică și inflația se înrăutățesc și mai mult, riscul pierderii încrederii va crește. În asemenea circumstanțe, turbulențele pot interacționa cu vulnerabilitățile bilanțurilor băncilor. Randamentele obligațiunilor ar putea crește și condițiile financiare s-ar putea înăspri, majorând povara datoriei și presiunile asupra economiei, se arată în raportul instituției financiare globale.
Temerile privind încetinirea ritmului de creștere a PIB-ului Chinei și tranziția spre o economie orientată mai mult spre consum au alimentat recentele turbulențe financiare, iar dificultățile cu care se confruntă sectorul de stat chinez afectează bilanțurile băncilor. Creditele bancare acordate companiilor cu probleme s-ar putea transforma în pierderi potențiale pentru bănci, care ar putea ajunge la aproximativ 7% din PIB, avertizează FMI.
Ratele negative ale dobânzilor, alături de achizițiile de obligațiuni, sunt cruciale pentru stimularea creșterii economice. Deși aceste decizii au redus marjele de profit ale băncilor, în ultimă instanță ele vor beneficia de pe urma creșterii economice mai solide și a reducerii costurilor de finanțare, se arată în raportul instituției financiare globale.
Marți, Fondul Monetar Internațional a înrăutățit estimarea de creștere în acest an și a avertizat că o ieșire a Marii Britanii din UE (Brexit) ar fi o nouă lovitură pentru economia mondială.
Anul acesta, economia mondială ar urma să înregistreze o creștere de 3,2%, față de un avans de 3,4% estimat de FMI în ianuarie, în timp ce anul viitor expansiunea ar urma să ajungă la 3,5%, față de un avans de 3,6% prognozat în urmă cu trei luni.
Britanicii se vor pronunța pe 23 iunie, într-un referendum, cu privire la oportunitatea părăsirii Uniunii Europene de către Marea Britanie, una dintre cele mai importante decizii ale țării în ultimele decenii.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile