FMI: Riscurile la adresa stabilitatii financiare sunt in crestere
Data publicarii: 13-04-2016 | EconomiePietele financiare globale s-au calmat dupa recentele turbulente, insa mai e mult de facut pentru a se asigura stabilitatea financiara pe plan mondial, pe fondul incetinirii cresterii economice, a scaderii preturilor la materiile prime si a temerilor privind evolutia Chinei, se arata in Raportul de stabilitate financiara globala publicat miercuri de Fondul Monetar International (FMI), transmite Reuters.
Din octombrie, au sporit riscurile cu care se confruntă sistemul financiar, iar turbulențele ar putea ușor reapărea și s-ar putea intensifica, dacă nu sunt adoptate măsuri de curățire a bilanțurilor băncilor, în special în China și Europa, avertizează FMI.
Dacă perspectivele privind creșterea economică și inflația se înrăutățesc și mai mult, riscul pierderii încrederii va crește. În asemenea circumstanțe, turbulențele pot interacționa cu vulnerabilitățile bilanțurilor băncilor. Randamentele obligațiunilor ar putea crește și condițiile financiare s-ar putea înăspri, majorând povara datoriei și presiunile asupra economiei, se arată în raportul instituției financiare globale.
Temerile privind încetinirea ritmului de creștere a PIB-ului Chinei și tranziția spre o economie orientată mai mult spre consum au alimentat recentele turbulențe financiare, iar dificultățile cu care se confruntă sectorul de stat chinez afectează bilanțurile băncilor. Creditele bancare acordate companiilor cu probleme s-ar putea transforma în pierderi potențiale pentru bănci, care ar putea ajunge la aproximativ 7% din PIB, avertizează FMI.
Ratele negative ale dobânzilor, alături de achizițiile de obligațiuni, sunt cruciale pentru stimularea creșterii economice. Deși aceste decizii au redus marjele de profit ale băncilor, în ultimă instanță ele vor beneficia de pe urma creșterii economice mai solide și a reducerii costurilor de finanțare, se arată în raportul instituției financiare globale.
Marți, Fondul Monetar Internațional a înrăutățit estimarea de creștere în acest an și a avertizat că o ieșire a Marii Britanii din UE (Brexit) ar fi o nouă lovitură pentru economia mondială.
Anul acesta, economia mondială ar urma să înregistreze o creștere de 3,2%, față de un avans de 3,4% estimat de FMI în ianuarie, în timp ce anul viitor expansiunea ar urma să ajungă la 3,5%, față de un avans de 3,6% prognozat în urmă cu trei luni.
Britanicii se vor pronunța pe 23 iunie, într-un referendum, cu privire la oportunitatea părăsirii Uniunii Europene de către Marea Britanie, una dintre cele mai importante decizii ale țării în ultimele decenii.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani