Fonduri ale Bancii Mondiale pentru Africa tranziteaza prin paradisuri fiscale (Oxfam)
Data publicarii: 12-04-2016 | EconomieTrei sferturi din companiile ce au primit imprumuturi de la Banca Mondiala pentru finantarea proiectelor de dezvoltare in Africa subsahariana au tranzitat aceste fonduri prin paradisuri fiscale, a dezvaluit luni ONG-ul britanic Oxfam, relateaza AFP.
Sursa foto: World Bank / Facebook
Din 68 de companii care au primit în 2015 împrumuturi de la Societatea Financiară Internațională (SFI), filială a BM ce oferă împrumuturi companiilor private, 51 au trecut banii prin teritorii considerate paradisuri fiscale, în principal Insula Mauritius, afirmă ONG-ul într-un comunicat.
Prin acest procedeu, denunță Oxfam, aceste societăți "au camuflat (aceste fonduri) în investiții străine directe", obținând relaxări fiscale și alte avantaje, acolo unde regiunea cea mai săracă din lume "are nevoie disperată de impozitarea companiilor pentru a investi în servicii publice și infrastructură".
"Nu are niciun sens pentru Banca Mondială să cheltuiască bani pentru a încuraja companiile să investească în +dezvoltare+, dacă ea închide ochii la faptul că aceste societăți ar putea înșela țările sărace asupra veniturilor fiscale care sunt necesare pentru a lupta împotriva sărăciei și inegalității", a explicat Susana Ruiz, consilier în politică fiscală la Oxfam.
Acest anunț intervine în plin scandal "Panama Papers" privind sistemul offshore, care va fi pe agenda de discuții la reuniunea de primăvară a FMI și Băncii Mondiale din această săptămână la Washington.
În detaliu, cele 51 de companii acuzate — ale căror nume nu au fost citate — au primit o finanțare de 84% de la SFI pentru regiune în 2015.
Această filială a a Băncii Mondiale chiar și-a dublat creditele pentru aceste companii ce tranzitează fonduri prin paradisuri fiscale, de la 1,20 miliarde de dolari în 2010 la 2,87 miliarde în 2015, precizează Oxfam.
Destinația a mai mult de jumătate din fondurile alocate de SFI nu este cunoscută publicului, denunță ONG-ul, "deoarece se face prin intermediari financiari opaci".
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului