Flamingo cere implicarea statului in reciclarea deseurilor IT
Data publicarii: 28-11-2006Taxa vizibila sau ecologica, platita de consumator, nu acopera toate costurile de depozitare, transport si reciclare a deseurilor electrice si electronice, retailerii trebuind sa suporte o parte a acestor costuri. Parcul istoric reprezinta o mare problema, care in momentul de fata este lasata exclusiv pe umerii industriei, considera Samson.
"Statul s-a mai implicat in programe de colectare a deseurilor, cele mai cunoscute cazuri fiind modernizarea parcului auto (programul "Rabla") si colectarea maselor plastice, asa ca avem bazele unei negocieri cu ministerul", a declarat Valentin Negoita, presetintele Eco Tic, organizatia colectiva care se ocupa cu colectarea deseurilor electrice si electronice.
Colectarea, transportul, procesarea si valorificarea DEE, crede Samson, sunt afaceri mari din care se vor castiga sume insemnate. Firmele de reciclare si colectare vor avea de castigat de pe urma acestor deseuri, prin urmare ar trebui sa se implce si sa suporte o parte din costuri. In prezent, legislatia nu le traseaza nici un fel de sarcini. Taxa vizibila este platita de consumator, banii rezultati din aceasta sunt colectati de comercianti si virati organizatiilor colective, care sunt responsabile cu semnarea contractelor de transport si procesare a deseurilor, a incheiat Samson.
O parte din costuri vor fi suportate de firmele care vor procesa aceste deseuri si care au de castigat atat din activitatea de tratare a deseurilor (activitate platita de organizatiile colective) cat si din valorificarea materialelor care pot fi reciclate.
Reciclarea deseurilor electronice este reglementata la nivel european prin directiva Comisiei Europene EC/96/2002 si transpusa in legislatia nationala in Hotararea de Guvern numarul 448/2005. Legea se refera la transferarea responsabilitatilor de colectare si reciclare in obligatia producatorilor si importatorilor. "Daca un producator vrea sa recicleze singur, nimic nu il impiedica sa nu apeleze la o organizatie de gestiune colectiva", spune Negoita.
In centrul legii se afla taxa vizibila sau taxa verde care urmareste ca pentru revalorificarea componentelor de sticla, plastic si metal din echipamentele electronice si pentru protejarea mediului inconjurator sa fie in mod real tinuti raspunzatori producatorii sau importatorii acestor echipamente. Totodata, legea vizeaza colectarea de la populatie a vechiturilor. Cumparatorul de echipamente IT sau electronice va plati incepand cu 2007, pe langa pretul aparatului si TVA, o taxa vizibila care ar putea urca pana la 20 euro.
Taxa vizibila va varia in functie de produs si de pretul de piata al acestuia. Este esential de mentionat ca taxa vizibila, in final, incumba cetateanului. Fluxul acesteia incepe de la cumparator, este transmisa retailerului, acesta o retransmite producatorului care o cedeaza spre gestiune organizatiei colective. In fine, taxa va ajunge la colector si, ulterior, la reciclator, explica Negoita.
In momentul de fata organizatiile colective fac planuri de management in vederea primirii autorizatiei de functionare de la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor. Ulterior autorizarii, urmeaza semnarea contractelor de colectare cu producatorii de echipamente elctrice si electronice, a adaugat Negoita.
Cu toate acestea, cea mai importanta si mai dificila componenta a actiunii organizatiilor colective va fi informarea si educarea populatiei, schimbarea mentalitatii cum ca se poate arunca orice si oriunde. De asemenea, municipalitatile trebuie sa organizeze si sa opereze prin mijloace proprii, locale, puncte de colectare. Aceste entitati vor fi in legatura stransa cu organizatiile colective.
In prima parte a anului viitor, Eco Tic va derula un proiect pilot de colectare intr-un oras romanesc de marime medie timp de trei pana la sase luni.
Eco Tic are deja 60 de membri, producatori si mari distribuitori de produse IT&C.
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani