Presedintele Bancii Italo Romena, doctor Honoris Causa in economie
Data publicarii: 27-11-2006Cu noua agentii prezente in principalele centre din Romania, institutia condusa de Franco Antiga urmareste un obiectiv ambitios: sa-si dubleze pana in anul 2008 numarul de agentii, ajungand la 20 de unitati. Din anul 2000, anul din care Banca Italo Romena a inceput sa faca parte din Grupul Veneto Banca, planul de dezvoltare a fost realizat in mod atent si constant, urmarind o integrare progresiva si replicand modelul Casei Mama, acela al bancii teritoriale, in stare sa devina un punct de referinta atat pentru societatile italiene cat si pentru clientela locala.
In fata a numerosi invitati si in prezenta reprezentantilor universitatii avand in frunte pe rectorul Traian Teodor Maghiar, Franco Antiga a prezentat in mod foarte clar o tema de mare interes cum este aceea a evolutiei activitatii bancare in Noua Europa.
"Capacitate de a intreprinde afaceri, cooperare si aparare a pricipiilor de piata sunt adevaratul motor al dezvoltarii si al progresului social" au fost primele cuvinte al presedintelui Bancii Italo Romena - si aceasta contributie a mea este doar o marturie modesta a impletirii dintre elementele cu caracter general si experienta mea personala.
"De la jumatatea anilor nouazeci, sistemele bancare din Europa de est s-au schimbat profund - a subliniat Antiga. O data cu privatizarea economiilor s-a intarit prezenta marilor grupuri bancare si financiare internationale prin achizitionarea de banci si institutii locale. Deja din anul 2004, cotele de piata ale bancilor straine in tarile din Europa de est se ridicau in medie la 75%. Acest fapt a favorizat formarea pietelor de credit concurentiale si adecvarea ofertei de servicii financiare la cerintele economiilor locale".
"Acest fenomen este mai mult decat adevarat in ceea ce priveste Romania, protagonista a unui proces intens de crestere. Banca Italo Romena, ha spus Dl.Antiga, si-a adaptat treptat oferta bancara si comerciala in functie de aparitia cerintelor. Astfel se explica achizitionarea societatii Italo Romena Leasing care ofera servicii de leasing financiar pentru achizitionarea de bunuri instrumentale, auto si imobiliare dar si imprumuturi personale pentru achizitionarea de bunuri de lunga durata, auto, cheltuieli de studiu, tratamente medicale, turism".
Dupa ce a descris strategia operativa a Bancii Italo Romena, conceptul de relationship banking, in baza caruia raportul cu clientul este in centrul atentiei pentru a putea evalua in mod adecvat acordarea de credite, Dl.Antiga s-a oprit asupra evolutiei activitatii de creditare a Institutului pe care il conduce si asupra rolului pe care sistemul bancar il poate avea in maturizarea sistemul financiar roman.
"In perioada iunie 2005 - iunie 2006, numarul de clienti a crescut cu 47,3%, produsul bancar brut cu 38,9% si creditele acordate cu 50,2%; toate aceste sunt marturie a activitatii intense a bancii. Actualul nostru obiectiv este acela de a spori atragerea directa de fonduri. Modernizarea economiei impune finantarea investitiilor: societatile au nevoie tot mai mult de finantari pe termen lung si mediu. Familiile romanesti au un portofoliu in care depozitele bancare au o pondere de 61%, ceea ce demonstreaza o puternica tendinta catre lichiditati. In vederea alocarii de resurse in favoarea societatilor, credem ca este necesar sa alaturam politicii de creditare, dezvoltarea atragerii de fonduri in obligatii si plasarea de fonduri comune.
In incheiere, Antiga a clarificat rolul pe care Banca Italo Romena intentioneaza sa continue sa-l desfasoare in Romania.
"A fi banca teritoriala inseamna - a spus Antiga - sa vrei si sa stii cum sa desfasori un rol propulsor de grabire si de anticipare a schimbarilor. Numai in asa fel bancile straine pot fi utile intereselor economiilor nationale. Nu vrem sa fim o banca care alearga dupa profit prin operatii speculative, dorim sa ne desfasuram activitatea si sa crestem inradacinati in teritoriu si sustinand dezvoltarea locala. Urmarim o strategie care prevede integrarea completa, care inseamna, mai inainte de orice, un act de incredere. Un gest obligatoriu fata de tara care ne gazduieste".
Universitatea din Oradea este una dintre cele mai prestigioase institutii de invatamant superior din Romania. Sustinuta de o traditie pluricentenara, universitatea gazduieste astazi 18 facultati si are o retea de facultati specializate in diverse materii care sunt prezente in unele dintre cele mai importate universitati din Europa.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani