Pretul petrolului in scadere dupa atentatele de la Bruxelles
Data publicarii: 22-03-2016 | EconomieCotatia petrolului a scazut marti, dupa ce atentatele de la Bruxelles i-au determinat pe investitori sa se indrepte spre valori de refugiu precum aurul, iar Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol a informat ca Libia, tara membra a OPEC, nu va participa la urmatoarea reuniune unde se va discuta o posibila inghetare a ofertei, informeaza Reuters.
* LIVE UPDATE Atacuri teroriste la Bruxelles (FOTO-VIDEO) Un număr de 34 persoane au murit și alte câteva zeci au fost rănite în atentatele teroriste de pe aeroportul Zaventem și din stația de metrou Maelbeek, din capitala Belgiei, care au declanșat alerte de securitate în întreaga Europă.
În jurul orei 14,09 GMT, cotația barilului de țiței Brent înregistra o scădere de 16 cenți până la 41,38 dolari iar cotația barilului de țiței american cu livrare în luna mai era în scădere cu 39 de cenți până la 41,13 dolari.
Scăderea de marți vine după ce în ultimele șase săptămâni prețul petrolului a crescut cu aproape 50% atingând cel mai ridicat nivel din acest an, ceea ce i-a determinat pe mulți dintre cei care mizau împotriva pieței să-și revizuiască pozițiile. "Nu aș fi surprins să văd că unii participanți de pe piață spun că scumpirea prețului, de peste 30% în ultimele săptămâni, a fost una excesivă. Astfel că, pe termen scurt, nu ar fi surprinzător să vedem cum unii marchează profitul", a declarat analistul Commerzbank, Eugen Weinberg.
Atât aurul cât și obligațiunile guvernamentale germane, percepute de investitori drept cele mai puțin riscante opțiuni în perioade de incertitudine geopolitică și financiară, au înregistrat creșteri de prețuri. În schimb, acțiunile au fost supuse la presiuni ca urmare a scăderilor semnificative înregistrate în rândul titlurilor companiilor aeriene și hoteliere după atentatele de la Bruxelles.
În plus, Libia a anunțat că nu va participa la reuniunea de la Doha de luna viitoare, unde OPEC și alți mari producători de petrol din afara cartelului intenționează să ajungă la acord destinat menținerii producției la nivelul din luna ianuarie. Iranul nu a confirmat deocamdată dacă va participa la reuniunea din luna aprilie însă oficialii de la Teheran au subliniat că vor să majoreze exporturile de țiței după eliminarea sancțiunilor internaționale.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile