Pretul petrolului in scadere dupa atentatele de la Bruxelles
Data publicarii: Astazi, 22-03-2016 | EconomieCotatia petrolului a scazut marti, dupa ce atentatele de la Bruxelles i-au determinat pe investitori sa se indrepte spre valori de refugiu precum aurul, iar Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol a informat ca Libia, tara membra a OPEC, nu va participa la urmatoarea reuniune unde se va discuta o posibila inghetare a ofertei, informeaza Reuters.
* LIVE UPDATE Atacuri teroriste la Bruxelles (FOTO-VIDEO) Un număr de 34 persoane au murit și alte câteva zeci au fost rănite în atentatele teroriste de pe aeroportul Zaventem și din stația de metrou Maelbeek, din capitala Belgiei, care au declanșat alerte de securitate în întreaga Europă.
În jurul orei 14,09 GMT, cotația barilului de țiței Brent înregistra o scădere de 16 cenți până la 41,38 dolari iar cotația barilului de țiței american cu livrare în luna mai era în scădere cu 39 de cenți până la 41,13 dolari.
Scăderea de marți vine după ce în ultimele șase săptămâni prețul petrolului a crescut cu aproape 50% atingând cel mai ridicat nivel din acest an, ceea ce i-a determinat pe mulți dintre cei care mizau împotriva pieței să-și revizuiască pozițiile. "Nu aș fi surprins să văd că unii participanți de pe piață spun că scumpirea prețului, de peste 30% în ultimele săptămâni, a fost una excesivă. Astfel că, pe termen scurt, nu ar fi surprinzător să vedem cum unii marchează profitul", a declarat analistul Commerzbank, Eugen Weinberg.
Atât aurul cât și obligațiunile guvernamentale germane, percepute de investitori drept cele mai puțin riscante opțiuni în perioade de incertitudine geopolitică și financiară, au înregistrat creșteri de prețuri. În schimb, acțiunile au fost supuse la presiuni ca urmare a scăderilor semnificative înregistrate în rândul titlurilor companiilor aeriene și hoteliere după atentatele de la Bruxelles.
În plus, Libia a anunțat că nu va participa la reuniunea de la Doha de luna viitoare, unde OPEC și alți mari producători de petrol din afara cartelului intenționează să ajungă la acord destinat menținerii producției la nivelul din luna ianuarie. Iranul nu a confirmat deocamdată dacă va participa la reuniunea din luna aprilie însă oficialii de la Teheran au subliniat că vor să majoreze exporturile de țiței după eliminarea sancțiunilor internaționale.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani