Christine Lagarde: Ratele negative ale dobanzilor au ajutat economia mondiala

Data publicarii: 18-03-2016 | Economie

Situatia economiei mondiale ar fi fost mult mai rea fara ratele negative ale dobanzilor, a afirmat vineri directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, transmite Bloomberg.

Ratele negative ale dobânzilor din Europa și Japonia au sprijinit creșterea economiei mondiale și a prețurilor. Ca rezultat, sectorul financiar ar putea fi nevoit să implementeze noi modele de afaceri, a declarat oficialul FMI într-un interviu acordat în orașul vietnamez Ho Chi Minh.

Dacă nu am fi avut rate negative ale dobânzilor, am fi fost într-o situație mult mai rea decât suntem azi, inflația ar fi fost probabil mai scăzută decât este acum, iar ritmul de creștere al economiei ar fi fost mai redus. A fost un lucru bun implementarea ratelor negative ale dobânzilor în actualele circumstanțe, susține Lagarde.

Pentru stimularea economiei, băncile centrale din Europa și Japonia au adoptat rate negative ale dobânzilor, dar au sporit temerile că aceste măsuri vor avea consecințe nedorite, afectând profitul sectorului bancar.

Separat, Christine Lagarde a anunțat că FMI ar putea îmbunătăți ușor estimarea de creștere cu 6,3% a economiei Chinei, datorită măsurilor de stimulare și a planificatelor reforme economice.

'Credem că economia Chinei va continua să crească. Dacă acele reforme sunt implementare și măsurile de stimulare sunt îndreptate spre consum, atunci rezultatele vor fi bune iar China își va continua creșterea calitativă', a apreciat șeful FMI.

Și premierul chinez Li Keqiang a apărat miercuri politicile economice ale țării, repetând că există mai multe oportunități decât riscuri și dând asigurări că a doua economie mondială nu va trece printr-o aterizare forțată, dacă Guvernul va continua reformele.

China va reduce birocrația pentru oamenii de afaceri, va adopta măsuri pentru scăderea datoriilor corporațiilor, va îmbunătăți reglementările financiare și va face eforturi pentru a nu exista concedieri masive în urma restructurării industriilor grele, cum ar fi cea a oțelului și cărbunelui, a afirmat Li Keqiang la conferința de presă desfășurată la încheierea sesiunii anuale a Parlamentului de la Beijing.

Dacă este necesar, statul poate majora fondurile alocate pentru sprijinirea muncitorilor concediați, a declarat Li Keqiang, în plus față de fondurile de 100 miliarde de yuani (15,3 miliarde de dolari) anunțate în februarie. Cu ajutorul acestor fonduri vor fi relocați muncitorii concediați în urma restructurării industriilor neperformante.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: