Romania a avut a doua inflatie negativa din Uniunea Europeana in februarie
Data publicarii: 17-03-2016 | EconomieRomania a consemnat, in luna februarie, a doua inflatie negativa in randul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, cu o rata de minus 2,1%, fata de cea de minus 1,5% inregistrata in prima luna, arata datele publicate, joi, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Potrivit sursei citate, atât în Uniunea Europeană cât și în zona euro rata anuală a inflației a revenit în teritoriul negativ (minus 0,2%) de la o rată de 0,3% în luna ianuarie. Un număr de 15 state membre au înregistrat rate anuale negative ale inflației, pe primele locuri fiind Cipru (minus 2,2%) și România (minus 2,1%). La polul opus, cele mai mari rate anuale ale inflației au fost înregistrate în Belgia (1,1%), Austria și Malta ambele cu o creștere a prețurilor de 1%.
Comparativ cu luna ianuarie 2016, rata anuală a inflației a scăzut în 20 state membre, printre care se numără și România, a rămas stabilă într-un singur stat și a crescut în șase țări.
În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creșterii prețurilor l-au avut restaurantele și cafenelele (cu o creștere 0,13 puncte procentuale), urmate de chirii (0,08 puncte procentuale) și fructe (cu o creștere de 0,06 puncte procentuale). De cealaltă parte, cel mai semnificativ impact negativ asupra inflației a venit din partea combustibililor pentru transport (minus 0,49 puncte procentuale), a combustibilului pentru încălzire (minus 0,24 puncte procentuale) și a gazelor naturale (minus 0,10 puncte procentuale).
În ceea ce privește România, datele publicate săptămâna trecută de Institutul Național de Statistică (INS) arată că inflația anuală s-a menținut în teritoriu negativ în februarie, la minus 2,7%, în coborâre de la minus 2,1% în ianuarie. Determinată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC) scăderea a fost de minus 2,1%
Cu toate acestea, Banca Națională a României (BNR) a modificat la 1,4% prognoza de inflație pentru finalul acestui an, în creștere cu 0,3 puncte procentuale față de prognoza anterioară, de 1,1%.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile