Conditii pentru a calatori in Uniunea Europeana

Data publicarii: 24-11-2006
Ministerul Administratiei si Internelor a elaborat un ghid privind conditiile legale pe care cetatenii romani vor trebui sa le respecte pentru a calatori in spatiul Uniunii Europene, dupa data de 1 ianuarie 2007. Astfel, cetatenii romani pot iesi de pe teritoriul Romaniei pentru a intra pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii in baza cartii de identitate sau a pasaportului, valabile, care atesta cetatenia acestora. In prezent, circulatia pe baza cartii de identitate nu este posibila, pentru cetatenii romani.

Potrivit documentului, membrii de familie ai cetatenilor Uniunii Europene pot iesi de pe teritoriul unui stat membru pentru a calatori pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii in baza unui pasaport valabil. Dar, pentru a intra pe teritoriul unui alt stat membru, membrii de familie ai unui cetatean al Uniunii, care nu au cetatenia unui stat membru, trebuie sa aiba asupra lor fie o viza de sedere pe termen scurt, fie un permis de rezidenta.

Statele membre pot cere persoanelor care au intrat pe teritoriul lor, cu indeplinirea conditiilor mentionate, sa isi semnaleze prezenta intr-o perioada de timp rezonabila si nediscriminatorie.

Conditiile de calatorie in strainatate pentru minorii, cetateni romani, raman neschimbate. Legea prevede ca minorii romani pot calatori in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali. Prin reprezentant legal se intelege persoana desemnata, potrivit legii, sa exercite drepturile si sa indeplineasca bligatiile parintesti fata de minor.

Politistii de frontiera permit iesirea din tara a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica
majora, in urmatoarele cazuri:

a) minorului care este inscris in documentele de calatorie ale ambilor parinti si calatoreste in strainatate insotit de acestia;
b) minorului care este inscris in pasaportul unuia dintre parinti si calatoreste in strainatate impreuna cu acesta daca parintele insotitor prezinta o declaratie notariala a celuilalt parinte, din care sa rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei respective in statul sau in statele de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia.
Declaratia celuilalt parinte nu este necesara daca parintele insotitor face dovada ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila sau ca celalalt parinte a decedat.

Nu este necesara declaratia parintelui decazut din drepturile parintesti sau declarat disparut, daca insotitorul face dovada in acest sens.

Minorii care sunt titulari ai unui pasaport individual si calatoresc insotiti de o alta persoana fizica majora i se permite iesirea numai daca persoana insotitoare prezinta o declaratie notariala a ambilor parinti sau, dupa caz, a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal.

Declaratia legala trebuie sa cuprinda acordul persoanei majore cu privire la efectuarea calatoriei respective de catre minor, la statul sau statele de destinatie, la perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria, precum si datele de identitate ale insotitorului respectiv.

De asemenea, persoana insotitoare trebuie sa mai prezinte certificatul de cazier judiciar sau documente din care sa rezulte calitatea de persoana desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane.

Pentru alte situatii, care nu au fost cuprinse in acest material, poate fi consultat site-ul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera.

Banii Nostri

Ultimele stiri pe BankNews.ro: