Cati consumatori de droguri avem?
Data publicarii: 24-11-2006
Astfel, potrivit autoritatilor care ar trebui sa se ocupe de combaterea fenomenului consumului de stupefiante, "pe baza datelor colectate in anul 2004, au fost realizate analize secundare, interpretari ale rezultatelor si au fost formulate recomandari care au stat la baza programelor de prevenire".
Raportul pentru anul 2006 a fost realziat pe baza unor rapoarte ale societatii civile. Astfel, potrivit Organizatiei Salvati Copiii, la nivelul intregului esantion, cei care au consumat vreodata un drog ilegal reprezinta 4%.
Pe categorii de varsta, prevalenta consumului de droguri se regaseste in randul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 19 si 22 ani (10,8%). De asemenea, la intrebarea "Tu ai incercat vreodata ...", marijuana reprezinta drogul cel mai des mentionat (2,5 la suta dintre respondenti), urmat de calmante (0,5 la suta), si heroina (0,4 la suta).
In Europa, numarul de consumatori de droguri in Europa se plaseaza intre 1,2 si 2,1 mil. de consumatori problematici de droguri si intre 850.000 si 1,3 mil. consumatori de droguri injectabile, potrivit Raportului anual privind problema drogurilor in Europa 2005, realizat de Centrul European pentru Monitorizarea Drogurilor si Dependentei de Droguri.
De altfel, o problema cu care se confrunta Uniunea Europeana in 2005 era policonsumul de substante psihoactive, inclusiv alcool si tutun.
Estimarile prevalentei consumului problematic de droguri de la mijlocul si sfarsitul anilor '90 arata cresteri ale numarului de consumatori problematici de droguri in Danemarca, Austria, Finlanda, Suedia si Norvegia. Stabilizare sau cifre in scadere se inregistreaza in Republica Ceha, Germania, Grecia si Irlanda.
In majoritatea statelor UE, la tinerii sub 25 de ani, numarul deceselor prin supradoza a scazut fata de cel inregistrat in urma cu un deceniu, sugerand o scadere a numarului tinerilor dependenti de droguri si a numarului tinerilor care adopta modelul de consum prin injectare.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii