Cati consumatori de droguri avem?
Data publicarii: 24-11-2006Astfel, potrivit autoritatilor care ar trebui sa se ocupe de combaterea fenomenului consumului de stupefiante, "pe baza datelor colectate in anul 2004, au fost realizate analize secundare, interpretari ale rezultatelor si au fost formulate recomandari care au stat la baza programelor de prevenire".
Raportul pentru anul 2006 a fost realziat pe baza unor rapoarte ale societatii civile. Astfel, potrivit Organizatiei Salvati Copiii, la nivelul intregului esantion, cei care au consumat vreodata un drog ilegal reprezinta 4%.
Pe categorii de varsta, prevalenta consumului de droguri se regaseste in randul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 19 si 22 ani (10,8%). De asemenea, la intrebarea "Tu ai incercat vreodata ...", marijuana reprezinta drogul cel mai des mentionat (2,5 la suta dintre respondenti), urmat de calmante (0,5 la suta), si heroina (0,4 la suta).
In Europa, numarul de consumatori de droguri in Europa se plaseaza intre 1,2 si 2,1 mil. de consumatori problematici de droguri si intre 850.000 si 1,3 mil. consumatori de droguri injectabile, potrivit Raportului anual privind problema drogurilor in Europa 2005, realizat de Centrul European pentru Monitorizarea Drogurilor si Dependentei de Droguri.
De altfel, o problema cu care se confrunta Uniunea Europeana in 2005 era policonsumul de substante psihoactive, inclusiv alcool si tutun.
Estimarile prevalentei consumului problematic de droguri de la mijlocul si sfarsitul anilor '90 arata cresteri ale numarului de consumatori problematici de droguri in Danemarca, Austria, Finlanda, Suedia si Norvegia. Stabilizare sau cifre in scadere se inregistreaza in Republica Ceha, Germania, Grecia si Irlanda.
In majoritatea statelor UE, la tinerii sub 25 de ani, numarul deceselor prin supradoza a scazut fata de cel inregistrat in urma cu un deceniu, sugerand o scadere a numarului tinerilor dependenti de droguri si a numarului tinerilor care adopta modelul de consum prin injectare.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani