Portugalia nu are nevoie de un alt pachet de asistenta financiara
Data publicarii: 04-03-2016 | EconomiePortugalia nu are nevoie de un alt pachet de asistenta financiara de la Mecanismul European de Stabilitate (ESM) - fondul de salvare al zonei euro - a afirmat, vineri, un purtator de cuvant al Ministerului german de Finante, transmite Reuters.
"Nu există motivare pentru un nou program ESM", a afirmat oficialul german, adăugând că în perioada 2011 — 2014, când Portugalia a beneficiat de un pachet de asistență financiară de la UE și FMI, aceasta a început implementarea unor reforme structurale de succes, care i-au îmbunătățit competitivitatea și finanțele publice.
"Este important ca actuala conducere a țării să continue aceste politici economice de succes", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Finanțe.
Recent, agenția de evaluare financiară Standard & Poor's a revizuit în creștere, de la "BB" la "BB plus", ratingul atribuit obligațiunilor guvernamentale ale Portugaliei, datorită redresării economiei și reducerii datoriei.
"Redresarea economiei portugheze și consolidarea bugetară continuă este în linie cu așteptările noastre, reducând nivelul datoriei după 15 ani de creștere. Ne așteptăm la o continuitate a politicilor fiscale", se arată în comunicatul S&P.
Guvernul Portugaliei a solicitat, în aprilie 2011, asistență financiară în valoare de 78 de miliarde de euro de la UE, BCE și FMI. În mai 2014, Portugalia a anunțat că va ieși din programul de asistență financiară fără a cere o linie de credit preventivă.
Autoritățile au reușit anul trecut să plătească anticipat două tranșe din împrumutul acordat de Fondul Monetar Internațional, în valoare de aproape nouă miliarde de euro, datorită nivelului scăzut al randamentelor obligațiunilor guvernamentale și redresării economiei.
În prezent, randamentele obligațiunilor portugheze pe zece ani au scăzut la 3,3%, după ce în ianuarie 2012 au depășit 18%.
Analiștii se așteaptă ca economia portugheză să crească anul acesta cu 1,5%, sub estimarea Guvernului, de 1,8%.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului