Etapele derularii unei investitii la bursa

Data publicarii: 24-11-2006
Etapele derularii unei investitii la bursaInvestitiile pe piata de capital raman pentru multi dintre romani o enigma, care totusi ii fascineaza prin posibilitatile de a obtine bani frumosi, uneori fara prea mult efort, titreaza Adevarul. Desi sunt incantati de perspectiva unor castiguri, conationalii nostri se hotarasc cu greu sa se implice efectiv in jocul bursier. Potrivit ultimelor statistici, putin peste 10.000 de romani se incumeta sa fie jucatori activi pe piata de capital, din cei 30.000 care au efectuat in acest an macar o tranzactie la bursa. Grosul acestora (circa doua treimi din total) este reprezentat, din pacate, de cuponarii care siau lichidat detinerile la SIFuri. Lipsa unei culturi investitionale ramane principala cauza care ii tine pe romani departe de ringul bursier. Altfel, mecanismul plasamentelor pe piata de capital nu este foarte complicat.

Primul pas: alegerea societatii de brokeraj

Ca in orice demers, primul pas este poate cel mai important. Alegerea casei de brokeraj si implicit a brokerului reprezinta unul dintre elementele  principale pentru asigurarea succesului investitiilor pe piata de capital.

In prezent, sunt 73 de societati care intermediaza tranzactii la bursa. Lista acestora si datele de contact pot fi  obtinute cu usurinta de pe site-urile Bursei de Valori Bucuresti (www.bvb.ro), Bursei Electronice Rasdaq (www.rasd.ro) si de pe cel al Comisiei Nationale de Valori Mobiliare (www.cnvmr.ro). O societate de intermediere poate sa aiba, pe langa sediul central, sucursale si agentii. Viitorul investitor trebuie sa stie ca, in cazul unei sucursale, exista agenti de bursa care preiau ordinele de la broker. La o agentie sunt numai brokeri, care transmit ordinele, de vanzare sau cumparare, agentilor de bursa de la sediul central sau de la o sucursala.

Desigur, decizia de a opta pentru o casa de brokeraj sau alta nu este una tocmai usoara. si cu atat mai putin atunci cand esti la inceput de drum. Ca prime criterii de care o persoana poate sa tina cont sunt locatia companiei de brokeraj, precum si pozitia ocupata de aceasta in clasamentul intermediarilor de pe piata de capital. Topul societatilor de brokeraj poate fi consultat pe pagina de internet a Bursei de Valori.

Etapa urmatoare presupune documentarea privind companiile de intermediere. Majoritatea acestora au pagini de internet, unde pot fi gasite informatii referitoare la serviciile oferite, suma minima necesara pentru deschiderea unui cont. Aceasta din urma reprezinta pentru multi dintre investitorii mici un impediment in alegerea unei case de brokeraj din randul celor mai mari, care de regula solicita peste 10.000 de lei la deschiderea unui cont. Societatile de intermediere profilate pe retail solicita, in general, o suma minima de 2.000-3.500 lei.

Cat priveste comisioanele, inevitabil trebuie contactate casele de brokeraj sau, dupa caz, casa de brokeraj care au retinut atentia viitorului investitor. Aceasta intrucat majoritatea intermediarilor au o politica flexibila de comisioane. Nivelul acestora se stabileste in functie de diverse criterii, cum ar fi suma initiala investita, frecventa tranzactiilor. Comisionul se calculeaza ca procent din valoarea transferului, fie ca este vorba de cumparare sau vanzare de titluri.
Unele case de brokeraj ofera posibilitatea lansarii ordinelor prin internet. In acest caz, este perceput un comision standard.

Un alt element la care potentialul investitor trebuie sa fie foarte atent sunt serviciile oferite in schimbul comisionului. O taxa mai ridicata perceputa de societatea de intermediere, de regula, inglobeaza, pe langa executia odinelor de tranzactionare, recomandari si consultanta de investitii.

Pasul 2: Selectarea tipului de cont

Dupa alegerea brokerului, investitorul trebuie sa-si deschida un cont. Contul de investitii este un instrument juridic general, un contract cu caracter permanent si repetabil dintre investitori si agentul de investitii, prin care se stabilesc conditiile generale de tranzactionare a valorilor mobiliare, a platilor si incasarilor. Cele mai frecvente tipuri de conturi sunt regular si discretionar.

Potrivit "Ghidului investitorului la Bursa", lansat la inceputul acestei saptamani de Bursa de Valori Bucuresti, in cazul contului regular, decizia de cumparare-vanzare apartine in totalitate investitorului. Toate tranzactiile sunt efectuate de broker la ordinul celui care isi deschide contul. Ordinele pot fi transmise prin intermediul internetului sau prin fax ori telefonic, la sediul SSIF-ului ales. Daca opteaza pentru contul discretionar, investitorul mandateaza un agent pentru servicii de investitii financiare sa realizeze tranzactii fara acordul sau prealabil.

Luand in calcul clauzele efectuarii platii tranzactiilor, pot exista urmatoarele tipuri de cont: general, cumulativ, de siguranta, administrate, pentru persoane juridice, contul de investitii anonim, colectiv si contul de grup.
Contul general are la baza un contract care implica din partea investitorului obligatia de a efectua plata integrala a tranzactiei intr-un timp prestabilit, in cazul unei intarzieri agentul avand dreptul de a proceda la executarea tranzactiei fortate pe raspunderea investitorului.

Contul cumulativ este specific numai anumitor categorii de investitii pasive si permite investitorului sa efectueze plati partiale si sa intre partial in posesia unei investitii nenominalizate sau colective.
Contul de siguranta (sau in marja) permite investitorului obtinerea automata a unui credit din partea agentului, pe baza unei garantii.
Contul administrat este contul inregistrat de persoane juridice sau asociatii de persoane fizice si juridice, in care dreptul de operare in cont este stabilit prin hotarare judecatoreasca sau printr-o intelegere aditionala intre parteneri, unei persoane nominalizate (administratorul contului).

Contul de investitii pentru persoane juridice implica aprobarea din partea conducerii legale a persoanei juridice care deschide contul. Contul de investitii anonim este contractul in care numele titluarului investitor nu este cunoscut publicului. Acest tip de cont se deschide numai cu permisiunea organelor fiscale ale tarii, care sunt detinatoare ale identitatii proprietarului de cont.

Contul colectiv este un tip de cont administrat specific persoanelor fizice. In cazul unui astfel de cont, trebuie sa se specifice intelegerea partenerilor asupra activelor din cont si metoda de rezolvare a situatiei contului.
Contul de grup are o functie operativa, care cumuleaza temporar mai multe ordine de tranzactii, executate unitar pentru obtinerea unor avantaje oferite fie de piata, fie de costurile de utilizare a sistemului de tranzactionare.

Citeste tot articolul in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: