FAO: Pretul alimentelor s-a stabilizat in februarie
Data publicarii: 03-03-2016 | EconomieIndicele preturilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), s-a stabilizat in luna februarie, in conditiile in care cresterea preturilor la uleiuri vegetale si carne a fost contracarata de scaderea preturilor la cereale, zahar si lactate, a anuntat, joi, FAO, informeaza Reuters.
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate de un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În luna februarie 2016, acest indice a atins o valoare medie de 150,2 puncte, în creștere foarte ușoară față de valoarea revizuită de 150 de puncte înregistrată în luna ianuarie 2016. Creșterea ușoară înregistrată în luna februarie vine după ce pe parcursul anului 2015 prețurile la alimente au înregistrat un declin de aproape 19%, acesta fiind de altfel al patrulea an consecutiv de scădere a prețurilor la alimente, pe fondul ofertelor abundente și al încetinirii economiei mondiale. Tendința de scădere a prețurilor a continuat și în luna ianaurie 2016, când indicele prețurilor produselor alimentare calculat de FAO a atins cea mai scăzută valoare de după luna aprilie 2009.
Separat, FAO a dat joi publicității primele sale estimări privind recolta mondială de grâu în 2016, prognozând o producție totală de 723 milioane de tone, cu aproape 10 milioane de tone mai mică decât producția record înregistrată în 2015, în principal din cauza temperaturilor nefavorabile care au redus însămânțările de iarnă în Rusia și Ucraina. De asemenea, FAO și-a revizuit în scădere atât estimările privind recolta totală de cereale de anul trecut până la 2,525 miliarde tone, cât și estimările privind stocurile globale de cereale la finalul sezonului actual la 636 milioane de tone, cu 6,2 milioane de tone mai puțin decât estima luna trecută.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile