BCE vrea sa atenueze impactul ratelor dobanzilor asupra bancilor
Data publicarii: 02-03-2016 | EconomieBanca Centrala Europeana monitorizeaza riscul ca ratele negative ale dobanzilor sa afecteze profitabilitatea institutiilor financiare, in timp ce isi mentine angajamentul de a asigura in primul rand stabilitatea preturilor, a afirmat miercuri Benoit Coeure, membru in consiliul director al BCE, transmit Bloomberg si Reuters.
"Suntem foarte conștienți de aceste probleme. Analizăm cu atenție schemele folosite în alte jurisdicții pentru a atenua posibilele consecințe negative pentru canalele de creditare ale băncilor. Dar cred de asemenea că trebuie să limităm poveștile care susțin că dificultățile cu care se confruntă băncile provin în mare parte din politica monetară a BCE", a afirmat Benoit Coeure într-un discurs rostit la Frankfurt.
Acesta a explicat că este posibil ca profiturile băncilor să fie slabe, afectând capacitatea lor de a genera capital, dar multe instituții au depășit efectele ratelor negative ale dobânzilor iar angajamentul BCE privind stabilitatea prețurilor sprijină câștigurile creditorilor europeni.
"Multe bănci au fost capabile să facă mai mult decât să compenseze declinul veniturilor din dobânzi, prin majorarea creditării, reducerea cheltuielilor și provizioane de risc mai scăzute. Cele care solicită o politică monetară mai puțin relaxată ar trebui să se întrebe care ar fi impactul creditelor acordate și al provizioanelor pentru creditele neperformante dacă economia stagnează și prețurile scad", a afirmat oficialul BCE.
Acesta a reafirmat că ratele extrem de scăzute ale dobânzilor sunt justificate de nivelul inflației și de încetinirea creșterii economiei.
"Ne confruntăm cu incertitudini privind perspectivele economiei mondiale, ne confruntăm cu incertitudini privind direcția Europei și rezistența sa la noi șocuri — referendumul din Marea Britanie, noul val de emigranți. De aceea, zona euro are nevoie urgent de un avans economic mai ridicat pentru a reduce șomajul, datoria publică și a majora inflația aproape de ținta de inflație a BCE, de aproape 2%", a explicat Coeure.
Rata anuală a inflației în zona euro a coborât la minus 0,2% în februarie, de la nivelul de plus 0,3% în ianuarie, revenind în teritoriu negativ, deși BCE a decis să adopte noi măsuri de politică monetară pentru a preveni deflația, arată o estimare preliminară publicată luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
În ianuarie, Banca Centrală Europeană a decis să lase nemodificată dobânda de politică monetară în zona euro la nivelul minim record de 0,05%, nivel la care staționează din luna septembrie 2014. De asemenea, BCE a menținut dobânda la facilitatea de creditare marginală la 0,30% și dobânda la depozite la minus 0,30%.
Investitorii și șefii băncilor din zona euro sunt îngrijorați de impactul ratelor scăzute ale dobânzilor asupra profitabilității pe termen lung.
Următoarea ședință de politică monetară a BCE este programată în 10 martie.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman